Konferencia vízről, szappanról

Az utóbbi évtizedek vidéki fürdőszobáiba engedett bepillantást az a különleges tárlat, amelyet a múlt ősszel tekinthettek meg a látogatók a szentendrei Skanzenben. A Meg is mosakodjál című kiállítást - amely a jelenkort dokumentáló Madok program "kiállítási dominója" keretében született meg - most a pesti Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény helyiségében láthatják az érdeklődők.

A kiállításhoz kapcsolódva április 16-17-én több intézmény összefogásával tudományos konferenciát szerveznek. Az előadások sorában szó esik majd a XIX. század végi, XX. század eleji közegészségügyi viszonyokról és mosakodási szokásokról, a nagypolgári családok tisztálkodási szabályairól, a felszabadulás utáni idők testápolásáról, akárcsak a női szőrtelenítés hagyományairól. Lesz szó a magyar fürdőkultúráról, valamint a falvak tisztálkodási szokásairól, és a résztvevők tesznek néhány kitérőt a mosogatás, hulladékkezelés, a mosás, sőt a családi élet tisztasága felé.

A konferencia keretében mutatják be Juhász Katalin - a kiállítás egyik rendezője - könyvét, amely ugyancsak Meg is mosakodjál címmel járja körül a magyar népi tisztálkodás XX. századi történetét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.