A magyar félelmeket átérzik, a hangnemet elutasítják

Az eszkaláció minden formáját ellenzem, a tárgyilagos párbeszéd mellett vagyok – üzente Abu Dhabiból Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke, aki hivatalos útján távol Ausztriától értesült a Szentgotthárddal illetve a két közös folyóval kapcsolatos magyar petícióról.

Nemcsak Niessl van távol, a húsvéti nagyhéten a kismartoni kormányzati székház szinte üres: nem az ügy semmibevétele, hanem az ilyenkor szokásos szabadságok miatt nem találták a petícióval Kismartonba utazó magyar európai parlamenti képviselők az illetékeseket.

A környezetszennyezés ügye ugyanakkor Burgenlandban is folyamatosan napirenden van, gondoskodnak erről a burgenlandi Zöldek, akik jövő pénteken Heiligenkreuzban lakossági gyűlésen kívánnak felvilágosítást nyújtani a környékbelieknek, s minél többüket megnyerni a már kialakult civil mozgalomnak. Josko Vlasich, a Zöldek Pártjának burgenlandi tartományi parlamenti képviselője lapunk kérdésére elmondta: a magyar panaszt tökéletesen értik, s minden demokratikus eszközzel támogatják a megfelelő megoldást. A Zöldek parlamenti csoportja már benyújtotta a törvényhozásban azt az indítványt, amely több megoldási javaslatot is tartalmaz. A két folyó vizét szennyező üzemek bezárását kezdeményezik, valamint azt, hogy a szakemberek keressék meg a környezetet nem veszélyeztető alternatív megoldást a heiligenkreuzi ipari parkba tervezett szemétégető helyett. Mint Vlasich elmondja, ebben a körzetben már így is a megengedettnél nagyobb a levegő szennyezettsége, az eltúlzott forgalom porral jár, ez is az itt élők egészségét veszélyezteti. A szemétégető akkor is hátrányt jelentene, ha a legkörültekintőbben, a mérgező anyagokat kiszűrő modern technikával épülne meg.

A magyar panaszt tökéletesen átérző osztrák politikus ugyanakkor csekély megértést tanúsít a néhány nappal ezelőtti határmenti magyar tüntetés módja, pontosabban a Szentgotthárd és Auschwitz közé egyenlőségjelet tevő transzparens iránt. Mint mondja, Ausztriában inkább visszatetszést kelt egy ilyen párhuzam, itt nem szokás Auschwitz felidézésével játszani, a hozzáfűződő gondolattársítással dobálózni. Ez a mozzanat annál is sajnálatosabb, mert kontraproduktív, nem híveket szerez, hanem még a rokonszenvezők körében is inkább taszít – mondja.

Véleményét osztja a Der Standard című bécsi napilapot az eseményekről folyamatosan tudósító Wolfgang Weisgram, aki rosszallását  lapjának küldött beszámolójában is megemlíti. Auschwitz emlegetése nélkül a tüntetés, a három akasztófa, a Föld, Levegő és Víz felirattal önmagában az akcionizmus szellemes megnyilvánulása lehetett volna. Kár volt lerontani ezzel az ízléstelen, és Ausztriában szalonképtelennek tekintett transzparenssel – mondja.

Az osztrák-magyar határmenti eseményekről évek óta tudósító újságíró arra is felhívja a figyelmet, hogy Ausztria most mintha olyasmi iránt mutatkozna érzéketlennek, amit pár éve maga is felháborodottan rótt fel a magyar szomszédoknak. – A Szombathely környékére tervezett barnaszénbánya ügyében  Burgenland  heves tüntetéseket szervezett, az osztrák kormány is közbenjárt  az ügyben, hivatkozva arra, milyen mértékben sérülnek a környék ausztriai idegenforgalmi érdekei. Weisgram számára érthetetlen, hogy amikor Magyarország él ugyanilyen kifogásokkal, akkor ez miért nem talál megértésre. Úgy véli, nem vezethet jóra, ha az osztrák illetékesek legfeljebb fél füllel hallgatják meg a magyar panaszt és nem tesznek semmit. Tény, hogy Ausztriát az Európai Bíróság nem egyszer elmarasztalta már, s ha ez az ügy az Európai Parlament elé kerül, az nem tesz majd jót a környezetvédelmi vívmányaira oly büszke Ausztria jó hírének.

(Bécs)

Bugán József szentgotthárdi alpolgármester szerint hat éve folyamatosan éri jelentős szennyezés Ausztria felől a Rába folyót. Hangsúlyozta: érthetetlen, hogy osztrák részről még mindig nem intézkedtek érdemben. Abban sincs változás, hogy évek óta nagy sóterhelést kap a Lapincs folyó a határ túloldaláról. Mivel a Szentgotthárd közvetlen közelébe, osztrák oldalra tervezett hulladékégető helyének megváltoztatására nagyon rövid idő áll rendelkezésre, ezért a magyar fél nem fogadhatja el azt, hogy az osztrákok - időhúzásra játszva - csak szakmai síkon kezeljék az ügyet - mondta Bugán József, aki szerint Ausztriának komolyan kellene vennie a magyar fél véleményét, bár a két magyar EU-parlamenti képviselő szerdai kismartoni fogadtatása nem ebbe az irányba mutat. Ezek szerint a szentgotthárdiak számára csak uniós szintről várható segítség. (Tudósítónktól)

Ausztria szennye a Rábán
Ausztria szennye a Rábán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.