Molnár: a biztosítás reformja nem tűr halasztást

A távozó egészségügyi miniszter nem tudta elfogadni a több-biztosítós rendszer kialakításának halogatását, ugyanakkor cáfolja, hogy távozása hátterében egészségi állapota, vagy az SZDSZ új elnökével, Kóka Jánossal való szembenállása lenne. Molnár Lajos ezt csütörtökön közölte az MTI-vel.

"Az egészségügyi reform nagyon sokat haladt előre, de a legfontosabb lépés még hátravan. Mindaz, amit eddig elvégeztünk, hiábavaló, ha nem követi a biztosítás reformja. Az egészségügyi ellátás színvonala csak akkor emelkedik érdemben, ha a biztosítók közötti verseny kényszeríti ki a minőség javulását" - írta közleményében Molnár Lajos.

A liberális szakpolitikus kiemelte: miután a kormány képes volt a reform legtöbb konfliktussal járó részét gyorsan és eredményesen végigvinni, akkor személyesen nem tudja elfogadni, hogy a reform befejező részéről szóló döntést, "ami a betegek érdekét szolgálja és az egészségügyi rendszer működését fenntarthatóvá teszi", tovább halogassák. Molnár Lajos közleménye szerint ugyanakkor megnyugtatónak tartja, hogy ebben a kérdésben az SZDSZ még elszántabb, mint korábban.

A távozó egészségügyi miniszter leszögezte: lemondásának semmilyen kapcsolata nincs saját vagy családja egészségi állapotával. "A betegségemről szóló találgatások teljesen alaptalanok" - írta. Cáfolta azt is, hogy távozása összefüggésben lenne az SZDSZ-ben történt elnökválasztással. "Kóka János ugyanolyan határozottan támogatja az egészségügyi reformot, mint az SZDSZ korábbi vezetése" - írta Molnár Lajos, aki teljes támogatásáról biztosította Kóka Jánost ebben a munkában.

A szakpolitikus köszönetet mondott az Egészségügyi Minisztérium munkatársainak, valamint a koalíciós pártoknak, hogy a reformtörvényeket a parlamentben megszavazták. Külön köszönetet mondott az SZDSZ-nek, hogy végig kitartóan támogatatta, mert - mint írta - a reform megvalósulásának nélkülözhetetlen feltétele a bizalom.

Molnár Lajos szerdán nyújtotta be lemondását a miniszterelnöknek, aki elfogadta azt. Az Egészségügyi Minisztérium élére a koalíciós megállapodás szerint az SZDSZ jogosult minisztert jelölni. Az új miniszter hivatalba lépéséig a tárcát helyettesítési jogkörében április 6-ától Horváth Ágnes államtitkár irányítja.

(MTI)

Molnár Lajos
Molnár Lajos
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.