Új kőkorszak

A kő az egyik legősibb építőanyag, de ma talán népszerűbb, mint a kőkorszakban: alig épül mostanában igényes, nívós épület külső (és egyre gyakrabban belső) terméskövezés nélkül.

A terméskövet a legutóbbi divathullám idején, a 70-es években inkább lábazatok, homlokzatok, kerítések és kerti elemek kialakításánál alkalmazták, de újabban gyakori a belső tér formálásában is, ahol - főként a rusztikus burkolatú helyiségekben - szinte kizárólag díszítő jelleggel használják. Beltérben ma már minden helyiségben megtalálható, legyen szó fürdőszobáról, konyháról, nappaliról vagy lépcsőházról.

Közben a kerti kőépítés is divatban maradt, sőt egyre gyakrabban láthatunk kerti burkolatokat és kerti kiegészítőket is terméskőből. A márvány és más nedvszívó kövek nem alkalmasak kültéri felhasználásra, hiszen szétmorzsolódnak a fagytól. A mészkő, a homokkő, a bazalt, a pala, a gránit, a gneisz és a porphyr egyre bővülő választékából viszont mindenki megtalálhatja a neki tetsző - színben, formában és minőségben megfelelő - kültéri köveket.

- A terméskőválasztásban manapság a meleg színek közkedveltek, így a sárga, sárgásbarna, barna a sláger - állítja Vajda László, a Terméskő Bt. ügyvezetője. A szakember szerint a forma terén korántsem ilyen egyértelmű a kődivat: a piacon a szabályostól a szabálytalan alakzatokig mindenféle változat megtalálható, és mindegyik kapós.

Ami a vásárlókat illeti, a terméskő iránti rajongás nem korfüggő, mégis azt lehet mondani, hogy többnyire a 25-40 év közöttiek kedvelik a leginkább ezt a burkolási formát. A választásnál az ár mellett a minőségnek van a legfontosabb szerepe. A skála mindkét területen igen széles: terméskövek általában 2500-15000 forintos négyzetméteráron kaphatók, a homokkő és a mészkő az olcsóbb, a kvarcit már a drágább kategóriába tartozik.

Többnyire nem is maga a kő, hanem a felrakás (burkolás) az igazán drága mulatság: a sokfázisú (vágás, ragasztás, illesztés, fugázás, mosás), aprólékos munkáért négyzetméterenként akár 8-15 ezer forintot is elkérnek a mesterek.

A terméskövezés nem is olyan egyszerű, a "természetesség" látszatáért, a kövek és a fuga keresetlennek tűnő rajzolatáért alaposan meg kell dolgozni. A munka persze házilag is elvégezhető: a flexibilis (kültéren fagyálló) csemperagasztóval felrakott kövek között cement és homok keverékével lehet a legegyszerűbben kitölteni a hézagokat. Egy négyzetméter leburkolása akár fél napig is eltarthat, de az eredmény valóban időtálló: a továbbiakban a gyönyörködésen kívül valószínűleg évtizedekig nem lesz vele több teendő.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.