Amíg a telekből kert lesz

A szép kert sem kevésbé lényeges része az otthonnak, mint maga a ház, amelyben lakunk. Évekbe is beletelhet, amíg a háztelekből valódi kert lesz, de átgondolt tervezéssel, néhány kertészeti praktikával (és persze komolyabb anyagi ráfordítással) ez az időszak néhány hétre is lerövidíthető.

A kertnek nincs még egy olyan része, amely olyan sokoldalúan használható lenne, mint az esztétikus, ápolt gyep. Akár telepítjük, akár vetjük, kiindulásként mindenképpen tápanyaggal feltöltött, eldolgozott, apró morzsás, szintezett, enyhén tömörített, gyom- és idegenanyag-mentes, simított felület szükséges.

Ha gyepszőnyeget vagy gyeptéglát használunk, a kertünk azonnal zöldell, és már két héttel a leterítés után ráléphetünk, további két hét múlva pedig akár egy házi focimeccset is kibír. A fektetés után alapos öntözésre van szükség az első 2 hétben, utána mérsékelt a fű vízigénye. A gyepszőnyeg olyan sűrű, hogy a gyom nehezen tör utat rajta, és azonnal lehet gyönyörködni benne. Mindennek azonban ára is van, hiszen a zöld "varázsszőnyeg" négyzetméterára 1200 forint körül kezdődik, s ehhez hozzáadódik még a szakember munkadíja.

A fűmag elvetésénél több türelemre van szükség. A kiszórt vetőmagot sekélyen be kell gereblyézni a talajba, majd hengerrel be kell tömöríteni a felületet. Az ültetett gyep hátránya a gyomosodás, illetve hogy az első négy hónapban intenzív gondozást igényel, de csak nagyon mérsékelt használatot tesz lehetővé.

A díszgyep puha szálú füvekből áll, amelyek csak rövidre vágva mutatnak jól. Ehhez a típushoz olyan vetőmag szükséges, amely nagy koncentrátumban tartalmaz vöröscsenkeszt. Ez a fűfajta finom, lassan növő szálaival tűnik ki, melyeket akár 1,5 centiméteresre is visszavághatunk. A virágos gyephez olyan fűmagkeveréket kell kiszórni, amely százszorszépet vagy más vadvirágmagot tartalmaz. A családi gyep robusztus, sportolásra és játékra egyaránt alkalmas fűszőnyeget jelent. A vetőmagkeverékben a hangsúlyt az ellenálló réti perje és az angolperje adja.

A további növények betelepítése előtt az első teendő a tereprendezés, amely gyomtalanításból és a talajszint kialakításából áll. Az alapra megfelelő vastagságú (minimum 10 centiméter) termőföldet helyezünk. Ebben a fázisban kell gondolni a kerti világításra és az öntözőrendszerre is.

A leggyakrabban alkalmazott díszítés a sziklakert, illetve a kerti tó. A sziklakertet nyílt, napos helyre ajánlatos építeni, távol a nagyobb fáktól és cserjéktől. A tó elhelyezésénél is döntési helyzetbe kerülünk: ha melegkedvelő növényekkel vagy teknősökkel szeretnénk megtölteni, inkább napos helyre, a talaj szintje fölé tegyük, mert gyorsabban felmelegszik a víz. A talajba süllyesztett, árnyékos helyen lévő tó inkább az egyenletes hűvös klímát kívánó élőlényeknek kedvez.

A kertek gyakori díszei a terméskő tipegők, az apácarács kerítések, a növényfuttató rácsok, és természetesen a környezethez és kertünkhöz illő növények: fák, bokrok és virágok. A virágágyások kialakításakor érdemes szegélykövet vagy paliszádot alkalmazni, amely elválasztja az ágyást a gyeptől. Az ágyásoknál a gyomosodás megelőzését segíti, ha geotextilt fektetünk le, és beszórjuk fenyőkéreggel, ami - amellett, hogy pormentesen tartja a területet - évszaktól függetlenül mindig egzotikus látványt nyújt.

Ültetés elõtt az elsõ teendõ a tereprendezés
Ültetés elõtt az elsõ teendõ a tereprendezés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.