Ásótól a metszőollóig

A most induló kerti munkák előtt érdemes új szerszámokat vásárolni vagy a régieket felújítani. A vásárlás előtt azonban ajánlatos az ismerősöktől tanácsot kérni, mert ebben a műfajban is általában igaz: nem mindig a drága a jó.

A megszokottnál jóval korábban kezdődik az idei kertészeti szezon. Máris szükség van a fűnyíróra. A rotációs kapagép a tavaszi talajmunkák idején most kezd igazán dolgozni. A gondos gazda rendszeresen karbantartja gépeit, aki viszont erről megfeledkezik, annak jó tudni, hogy a mostanában egyre terjedő négyütemű kisgép motorjainak rendszeres olajcserére van szükségük, nem úgy, mint a régi kétütemű Robiknak.

A hobbi- és profi gépek közötti különbség az árakban is lemérhető. Például egy 45 centiméteres vágószélességű hobbi, négyütemű robbanómotoros, gyűjtőtartályos fűnyíró 50 és 130 ezer forint között vásárolható; ennek alumíniumötvözetből, kétütemű motorral, ipari csapágyakkal felszerelt változatai 300 ezer forintnál kezdődnek. A gépek használati értékét nagyban befolyásolja, hogy bármikor hadra foghatók legyenek. A szerkezetek többségének tervezésekor, kivitelezésekor számolnak a kerttulajdonosok hozzá nem értésével is. Ha az általában nagy port kavaró gépek levegőszűrője eltömődik, nehezen indulnak. Ilyenkor a betét cseréjére vagy - ha olyan - mosására van szükség. Viszont az olajszintet a használón kívül senki nem fogja ellenőrizni. Érdemes jó minőségű olajat vásárolni. Aki új gépet vesz, annak tudnia kell, hogy ezeknél az alkatrészek összekopása érdekében szükség van szolid bejáratásra.

Egyre népszerűbbek a lombporszívók is. Bőséges kínálatból lehet válogatni az olcsóbb elektromos és robbanómotoros változatok között. Ha a kerttulajdonos pénztárcája engedi, érdemes olyan készüléket választani, amelyik meg is darálja az összegyűjtött levelet. A darálvány ugyanis tízszer kisebb helyett foglal el, mint az eredeti levéltömeg - nagy segítség ez a komposztáláskor, de ott is, ahol elszállítják a kerti hulladékot.

Egy néhány száz négyzetméteres területet rendben tartó hobbikertész számára csak hat szerszám fontos, a többi az esztendő nagyobbik részében a kamrában dologtalanul áll. Az ágyásokban jó hasznát lehet venni egy erős, vaskos nyelű, minél inkább kúpos palástú, kis ültetőásónak. A talaj forgatására nagyon jól használható a négyzetes vasú ásó. Az esetek többségében lapátként is kielégítően működik. Egész évben sokat dolgozik a gereblye is. Ha válogatni lehet, akkor a kovácsolt, nyélre derékszögben álló, hegyes és minél hosszabb fogú gereblye a legmegfelelőbb. Fontos szerszám a talicska, de helyette megteszi két nagy festékesvödör is. Ezenkívül szükség van egy metszőollóra és egy ágvágó fűrészre. Metszőollóból felesleges a legdrágábbat vásárolni, a fűrész esetében azonban érdemes mélyebben a zsebbe nyúlni, ugyanis az egyik legnehezebb kerti munkát nehezíti meg a hitvány szerszám.

Ahogy a gépeket, úgy a jobb kerti kéziszerszámokat is érdemes karbantartani. A karbantartott, éles, jó szerszámmal könnyen megy a munka is. A használat után drótkefével kellene eltávolítani a ráragadt földet, sarat. A megtisztított fémszerszámot olajos ronggyal érdemes áttörölni, hogy ne marja a rozsda.

Ha a szerszámok éle tompa, kicsorbult, görbült, akkor kalapálni, reszelni kell. A szerszámok nyele is igényel minimális karbantartást. Szappanos vízzel kell lemosni, majd finom csiszolópapírral átdörzsölni, hogy ne legyen szálkás, és az olajos ronggyal a nyelet is meg lehet törölni. A metszőolló pengéjét alkoholba vagy hypóba kell mártani. Ez egyébként metszés közben sem árt, mert ilyenkor a baktériumokat gyéríthetjük. A metszőolló a vírusok, baktériumok terjesztésekor ugyanolyan terjesztőnek számít, mint a növényi nedveket szívogató ormányosok, tetvek és más rovarok. Az ollót a fertőtlenítés után vízzel le kell mosni, ezután következhet a fenés, élezés, a csavarok és rugók karbantartása, majd az olajos átdörzsölés. A legtöbb munka a fűrész karbantartásával van. A tompa fogakat háromszög vagy lapos tűreszelővel kell megélezni. A barkácsáruházakban már néhány száz forintért vásárolható a láncfűrészekhez való kézi élező-reszelő. Ennek van egy adaptere, ami megkönnyíti a lánc reszelésekor a helyes reszelési szög beállítását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.