Kagylóznak az élőgépek

Etyeken nemcsak filmstúdió épül, hanem egy egyedülálló, élőgépes technológiát alkalmazó szennyvíztisztító rendszer is.

Az etyeki csatornarendszer napi kapacitása eredetileg 500 köbméter, a stúdióban azonban alkalmanként akár 1100 köbméternyi szennyvíz is keletkezhet. Az Organica Zrt. és a Korda Filmstúdió közösen vállalta egy korszerű úgynevezett élőgépes technológiájú szennyvíztisztító megépítését.

Kenyeres István, a rendszert kifejlesztő Organica Zrt. elnöke lapunknak elmondta: ez a megoldás több szempontból is előnyös: az élőgépes rendszer felépítése költségkímélőbb a hagyományosnál, ám legalább ilyen fontos, hogy működtetése is lényegesen olcsóbb.

Hazánkban jelenleg húsz ilyen telep működik, az ország harmincöt településén élő mintegy százezer lakos szennyvizét tisztítva meg. (Közép-Európa első Élőgépek szennyvíztisztítója 2001 márciusában nyílt meg Budapest déli részén, a Harbor Parkban.) A cég befektető vállalkozásának segítségével meg is építi a telepet, majd azt 20-25 évre bérbe adja az önkormányzatnak. De nem hagyja magára a települést. Garantált költségek mellett - a szennyvíztisztítás köbméterenként 50-60 forintba kerül - segíti az üzemeltetést. A telep a szerződés lejárta után az önkormányzat birtokába kerül. Az idén 3-4 milliárd forintos hasonló fejlesztés indul az országban.

Az élőgép egy olyan szenynyvíztisztítási eljárás, amely 2-3000 élő organizmus - részben növények - által kiválasztja és semlegesíti a szennyező anyagokat. A technológiát az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában fejlesztették ki. Az élőgép külsőre nagyon hasonlít egy üvegházhoz. A tisztításban a baktériumok mellett a zooplanktonok, algák, különböző növények, sőt kagylók, csigák és halak is részt vesznek.

Miközben a szennyvíz keresztülömlik a különböző tartályokon, élő organizmusok vonják ki belőle a hulladékot és táplálékként használják fel azt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.