Hétvégi randevú a természettel

Péntektől három napon át zöldbe öltözik a Budapest Sportaréna - legalábbis belülről, mert a kertészet és a környezetvédelem újdonságai költöznek be csarnok falai közé. A Greenexpo- Gardenexpo új szín a hazai kiállítások és vásárok palettáján, olyan rendezvény, amely a pázsitgondozástól a szennyvízkezelésig a "ház körüli környezetvédelem" teljes skáláját felöleli.

A környezetalakítás igénye és képessége az egyik legjellemzőbb emberi tulajdonság. A XXI. század elején a környezetkultúra a "vissza a természet(es)hez" jelmondatot látszik követni: a technika korlátainak felismerése után az ember ahhoz keres támpontokat, hogyan tud maga körül harmonikus, fenntartható és az élővilág számára is lakható környezetet teremteni. Ez az elvárás folyton bővülő piacot teremt a környezetkímélő és természetközeli technológiáknak, amelyek immár a hétköznapokba is bevonulnak, átalakítva a kertművelést, a háztartást, az otthonok és az egész emberi környezet "működtetését".

Hogy mekkora ez az igény, azt talán épp a holnap kezdődő Greenexpo-Gardenexpo mérete és fogadtatása jelzi. Egyelőre annyi tudható, hogy több mint 100 szakmai kiállító verseng majd az előzetes információk szerint tízezres látogatósereg figyelméért. Hogy a témán belül pontosan mire irányul az érdeklődés, az e pillanatban csak sejthető: a megújuló energia (napkollektor, napelem, biomassza, hőszivattyú) biztosan slágernek számít, ugyanúgy, mint az alternatív szennyvízkezelés, a kerttervezés és -építés, vagy a megreformált hulladékgazdálkodás.

A Buxinfo a Greenexpo- Gardenexpo alkalmából összehasonlító tanulmányt készített arról, hogy az egyes európai államokban mit tartanak a legfontosabbnak a környezetminőség és a fenntarthatóság területén. A felmérésből kiderül, hogy paradox módon a legfejlettebb tagállamok küzdenek a legtöbb problémával például a városok fenntarthatósága, a zöldterületek megőrzése vagy a hulladéktermelés területén.

Az Európai Parlament képviselői tavaly elfogadtak egy jelentést a városi környezetről - ebben arra ösztönzik a nagyvárosokat (közel 500 van belőlük a 27 tagú unióban), hogy készítsenek tervet a városi környezet felélesztésére és kezelésére, az energiatakarékosságra, a távfűtés elterjesztésére, a zöldterületek arányának növelésére, a barnamezős beruházások előnyben részesítésére. A tanulmány egyik központi témája a hulladékkezelés: ennek "módszertanában" a régi tagállamok némelyike szinte utolérhetetlen, ugyanakkor az új tagok mégis jobban állnak, hiszen az egy főre jutó szeméttermelés náluk jóval kevesebb. Az uniós ajánlás 300 kg/fő/év, ezt azonban nagyon kevesen teljesítik (jellemző, hogy Magyarország 470 kg/fő/év teljesítménnyel az uniós átlagnál "tisztábbnak", de az új tagok közül az egyik legszemetesebbnek számít.

Ugyancsak hangsúlyos elem a felmérésben az ökotermesztés és a biotermékpiac, amelyet az utóbbi időben az európai élelmiszerbotrányok nyomán robbanásszerű fejlődés jellemez. A növekedés évi 20-30 százalékos. Kelet-Európa ebben is a leszakadók közé tartozik, az ökotermesztésbe bevont terület aránya egyedül Csehországban haladja meg az uniós átlagot.

A budapesti kiállítás tematikája igen sok átfedést mutat a brüsszeli tanulmányból kirajzolódó "problématérképpel". A Greenexpo-Gardenexpón felvonulnak a hazai kertészeti és környezetvédelmi szektort képviselő cégek és szakmai szervezetek, a legújabb környezetvédelmi eljárások és technológiák. Fülöp Judit, a szervező Konsilio Kft. ügyvezetője szerint hasonló témájú, kifejezetten a lakosságnak szóló rendezvény még nem volt Magyarországtól, tőlünk nyugatra azonban sikeresek és egyre bővülnek a Gardenexpo jellegű seregszemlék. Az eddigi tapasztalatok szerint a kertészeti szakma képviselői érdeklődnek a leginkább az új bemutatkozási lehetőség iránt, a környezetvédelmi szektor cégei (a budapesti kommunális szolgáltatókat leszámítva) még nem szoktak hozzá, hogy a nagyközönséggel is érdemes kommunikálni.

A környezetvédelmi tárca által "védnökölt" vásárt várhatóan a következő évben is megrendezik, a mostanihoz hasonló, április eleji időpontban. A "zöldinduláshoz" igazított időpont az idén történetesen húsvétra esik, ami az időjárás és a programkínálat függvényében előny és hátrány is lehet. A szervezők mindenesetre családi programmal is készülnek - lesz gyermekmegőrző, játszótér, és lesznek gyermekeknek szánt előadások is -, hogy mindenki otthon érezze magát a rendezvényen, aki egy kis zöldre vágyik.

A Greenexpo-Gardenexpo 2007 kiemelt témái:

Környezetvédelmi technológiák

Kerttervezés- kivitelezés, parképítés

Kertápolás

Faiskolák, dísznövények

Növényvédő szerek, trágyák, virágföldek, mulcsok

Automata öntözőrendszerek

Kerti kisgépek, szerszámok

Kerti bútorok, pavilonok, lugasok, pergolák, zajfogók

Kerti kiegészítők (kaspók, dézsák, kerti világító testek)

Kerti burkolatok

Természetes kertépítő anyagok (kövek, sziklák)

Talajtakaró, kerti fóliák

Kerti tó technológia

Uszodatechnika

Kert-, garázs- és kaputechnológia

Festékek, lakkok, bevonatok

Kerti és közösségi játszóterek

Kovácsoltvas termékek

Kerti sütő alkalmatosságok

Kerti vízelvezetés (folyókák, rácsok)

Környezetkímélő energiák

Hulladékok gyűjtése, szállítása

Szelektív hulladékgyűjtés

Hulladékkezelési technológiák

Veszélyeshulladék-kezelés

Hulladékhasznosítás

Háztartási komposztálás

Víztisztítás

Szennyvíztisztítási technológiák

Csapadékvíz-hasznosítás

Élővizek védelme

Csatornatisztítás

Levegőtisztítási technológiák

A környezõ országokban sikeresek és egyre bõvülnek a Gardenexpo-jellegû rendezvények
A környezõ országokban sikeresek és egyre bõvülnek a Gardenexpo-jellegû rendezvények
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.