Gigaerőművet terveznek Ercsiben

Az ország legnagyobb erőművét álmodná Ercsi határába egy offshore cég. A telket már megvették, de a megvalósítás húzódik.

Lapunk értesülései szerint Budapesttől délre, Ercsi térségében egy akár több ezer megawattos gázerőmű építését tervezi a Millander International nevű offshore cég. Ha megvalósulna, ez lehetne Magyarország legnagyobb erőműve. A beruházás részletei azonban egyelőre homályosak. Noha a társaság engedélykérelme a Magyar Energia Hivatalhoz már több évvel ezelőtt megérkezett (akkor még "csak" ezer megawattra), továbbiakat nem sikerült megtudtunk. Értesülésünk szerint a társaság az elmúlt években megfelelő áron szállító gázcéget keresett, de a tárgyalások eddig nem vezettek eredményre. Beszerzési forrásként Oroszország mellett felmerült lehetőségként a közép-ázsiai régió is. (Utóbbi helyszínről szállít már több éve Magyarországra gázt az ukrán hátterű Emfesz Kft.) A beruházás értéke szakértői számítások szerint több milliárd euró lehet, amelybe beletartozhat egy Szlovákiából idáig leágazó gázvezeték is. (Ennek lehetőségét a tervezett liberalizáció teremtené meg.)

A Millander képviselője, Kálmán József a beruházás tervével először 2005-ben kereste meg Ercsi önkormányzatát - tudtuk meg Szabó Tamás polgármestertől. (Értesülésünk szerint a kiszemelt, mintegy 40 hektáros földterületet már meg is vásárolták, de ezt a polgármester nem erősítette meg.) A tárgyalások során az üzletember 2009-2010-et jelölte meg a termelés megkezdésének időpontjaként, az áram várható fő vevőjeként pedig a Mol százhalombattai finomítóját. (Oda most a Dunamenti Erőmű, Magyarország második legnagyobb, szintén gáztüzelésű áramtermelője szállít. Több ezer megawatthoz azonban ennél több vevőre van szükség.) Az utóbbi évben viszont a társaság nem folytatta a tárgyalásokat, így az aktuális rendezési tervből is kimaradnak - tudatta Szabó Tamás. Mindazonáltal várja a Millander jelentkezését, mivel nagy szükség van a térségben vállalkozók megtelepedésére - szögezte le.

A gigaerőmű megvalósítását alighanem hitelből tervező Millander offshore státusú cég, így háttere szinte felderíthetetlen. Az interneten szerepel néhány céginformációs adatbázisban: az egyik 2004-es bejegyzésben 25-50 millió dollár forgalmú, mezőgazdasági, élelmiszeripari és olajpiaci kereskedőként mutatkozott be.

Noha a piaci szereplők a kezdeményezést egyelőre nem tartják figyelemreméltónak, az tény: egyre-másra jelentkeznek be a kisebb-nagyobb gázerőmű-beruházók. Ilyen például az Emfesz, vagy Kapolyi László politikus-vállalkozó. Előbbi több ezer, utóbbi több száz megawattban gondolkodik, egyaránt az ukrán határ mentén megvalósítandó erőművével.

Információinkat a Millander képviselője, Kálmán József nem kívánta kommentálni, mi több, nyomatékosan kérte lapunkat, hogy ne írjunk a tervről, ellenkező esetben jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.