Szerzői jogot sértő kuratórium

Leszerelték a gránit borítólapokat a második világháború pécsi áldozatainak emlékművéről. A munkálatokra bírósági ítélet kötelezi a várost.

A sokak szerint példátlan történet 1996-ban kezdődött. Akkor határozta el tizenkét társadalmi szervezet a baranyai megyeszékhelyen, hogy emlékművet állít a második világháború pécsi hőseinek és áldozatainak. A tizenkét szervezet létrehozott egy alapítványt, s ennek kuratóriuma pályázatot hirdetett az emlékmű megalkotására. A kurátorok Rieger Tibor szobrászművész munkáját ítélték a legjobbnak. 1999 szeptemberében fel is avatták Rieger öt méter magas, fekete gránitobeliszkjét a pécsi vár Barbakán bástyájának szomszédságában. A háromszög alapú, piramidális oszlopra a bizonytalanságba tartó tömeget véste a művész, a tömeg végeláthatatlan hömpölygését fejek és hátak kontúrjának sokasága jelezte.

Az alapítványhoz kötődő pécsiek közül többen is elégedetlenek voltak a művel, mivel úgy vélték: az obeliszk inkább a holokausztot idézi, nem pedig a háború hőseit és áldozatait. Az elégedetlenkedők rávették a kuratóriumot, hogy változtassa meg az obeliszket. A kuratórium megkért egy pécsi kőfaragót, hogy módosítson az emlékművön. A kőfaragó a vonuló tömeg néhány tagjának fejére katonai rohamsisakot vésett, emellett az oszlop oldalán megörökített azoknak a harcoknak a helyét és dátumát, ahol a magyar hadse-reg nagy vérveszteséget szenvedett.

Amint Rieger Tibor értesült a változtatásról, nyomban kérte, hogy az emlékmű nyerje vissza eredeti formáját. Az alapítvány ettől elzárkózott, ezért a művész pert indított. A bíróság többéves procedúra után kimondta: szerzőijog-sértés történt, s az emlékmű kapja vissza eredeti megjelenését. A napokban Pécs jegyzője utasítást adott az önkormányzat tulajdonában lévő városüzemelési részvénytársaságnak az emlékmű helyreállítására. A munkák elkezdődtek, s immár leszedték az oszlopot borító gránittáblákat. Az új táblák összesen 4,8 millió forintba kerülnek.

A költséget annak a kőfaragónak kell állnia, aki nyolc évvel ezelőtt - a kuratórium óhajára - felvéste a már kész emlékmű oldalára a csatahelyszíneket és a rohamsisakokat. Az obeliszket állító és újravésető alapítvány nem vonható felelősségre, mivel az emlékmű avatását követően megszűnt, és pénz nem maradt utána. Azért a kőfaragó állja a helyreállítás költségeit, mert a bíróság egyetemleges felelősséget állapított meg. A kőfaragónak - mint az ítéletből kiderül - annak ellenére nem volt joga a kész emlékmű módosítására, hogy arra az obeliszket állító alapítvány kérte meg.

Lecsupaszították az emlékmûvet, újra vésik az obeliszket borító márványt
Lecsupaszították az emlékmûvet, újra vésik az obeliszket borító márványt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.