Molnár Lajos távozik, a reform marad

Molnár Lajos egészségügyi miniszter lemondása mindenki számára váratlanul történt, amit jelez, hogy a Kormányszóvivői Iroda kora délután az SZDSZ elnökváltását követő, kabinetátalakítással kapcsolatos találgatásokat egyértelműen cáfolta. A tárca vezetőjének távozása azonban mégsem jött hirtelen, hiszen értesüléseink szerint a külső bírálatokra rárakódó, belülről érkező kritikák, mindennapos viták megviselték, s már többször közölte a miniszterelnökkel, hogy nem folytatja. Szerdán a kormányülés után is ez történt - azzal a különbséggel, hogy Gyurcsány Ferenc most elfogadta a lemondást.

Tény, hogy az intézményi reformok, a vizitdíj bevezetése megtörtént, a több-biztosítós modellről folytatott konzultációknak pedig mostantól kell felgyorsulniuk - így Molnár távozása aligha jelenti a beindított reformok föladását, inkább a részletekkel kapcsolatos konfliktusok körültekintőbb kezelését, a menet közbeni rugalmasabb kiigazítást, amelyet az ellenzéken kívül a szocialista frakció is sokszor kezdeményezett.

Forrásaink szerint a lemondás utat nyithatna egy átfogóbb kormányátalakításnak is, amelyet az SZDSZ-ben elsőként a párt elnökválasztási küzdelmében alulmaradó Fodor Gábor sürgetett. A szabad demokraták vezetése azonban tegnap úgy foglalt állást, hogy a párt "tovább viszi" az egészségügyi tárcát, s olyan szakembert jelölnek a minisztérium élére, aki híve a több-biztosítós modellnek, mert az a koalíció feltétele. Utódjelöltek azonban még nincsenek.

A nagyobbik kormánypárt is hitet tett a reform folytatása mellett, méltatva Molnár érdemeit. Ugyanakkor az ellenzék a döntéssel a reform bukását látja bizonyítottnak, a szakmai kamarák pedig az érdemi párbeszédben reménykednek.

Útban a szabad demokratákhoz
Útban a szabad demokratákhoz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.