Az SZDSZ követi Molnárt, ha nem lesz több biztosító

A koalíció feltétele az egészségügyi reform végrehajtása, amelynek a liberálisok szerint elengedhetetlen része a több-biztosítós rendszer bevezetése - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a párt rendkívüli, kibővített ügyvivői testületi ülése után.

A liberális pártelnök kijelentette: az SZDSZ továbbviszi az egészségügyi tárcát, Molnár Lajos egészségügyi miniszter utódjául pedig a következő napokban, "de ha kell, hetekben" fogják kiválasztani azt a személyt, aki elkötelezett a több-biztosítós modell mellett, és javasolják majd a miniszterelnöknek. Kóka János hozzátette: nincsenek még utódjelöltek.

Az egészségügyi miniszter lemondásának indokaként az SZDSZ elnöke azt említette, hogy Molnár Lajos az elmúlt időszakban úgy érezte, a szakmai konfliktusok személyét érintik, és ez lassíthatja a több-biztosítós modellről szóló koalíciós döntést. A témában folytatott koalíciós tárgyalások ezt az érzését erősítették - jegyezte meg Kóka János.

Mint mondta, az egészségügyi miniszter az elmúlt közel egy évben rendkívül sok konfliktust vállalt, azokkal a döntésekkel, amelyek tehermentesítették a költségvetést, finanszírozhatóvá tették a fekvőbeteg-ellátást, megállították a gyógyszerkassza rendszeres túlfutását és csökkentették a gyógyszerek árát a verseny megnyitásával.

A pártelnök kiemelte: Molnár Lajos autonóm személyiség, akinek nem a miniszteri pozíció, hanem a liberális reform iránti elkötelezettség és az ehhez szervesen kapcsolódó több-biztosítós modell bevezetése az elsődleges, ezért hozta meg döntését a reform első szakaszának lezárultával, amikor az egészségbiztosítási pénztárral valamennyi kórház már megkötötte a szerződést.

Kóka János beszélt arról, hogy a reform első szakasza, amely a kiigazításról szólt, sikeresen lezárult, a nehezét Molnár Lajos az elmúlt 10 hónapban végrehajtotta. Most következik a reform második szakasza, amely egy teljesen új egészségügyi rendszer létrehozását és a több-biztosítós rendszer bevezetését jelenti.

Mint elhangzott, a liberálisok számára a fő szempont az, hogy egy hosszú távon fenntartható, működőképes, a jelenleginél jobb minőségű szolgáltatásokat kínáló egészségügyi rendszert alakítsanak ki, és ez fontosabb még a konvergenciaprogramnak való megfelelésnél is.

Az SZDSZ új vezetője hangsúlyozta: öt hónap van hátra a több-biztosítós rendszer törvényi hátterének megteremtéséig, és a liberálisok meggyőződése szerint szeptemberig a parlament elé kell vinni az erről szóló törvényt, hogy az 2008-tól bevezethető és a ciklus hátralévő részében sikeressé tehető legyen.

Kérdésre válaszolva Kóka János elmondta: kedden szűk körű koalíciós egyeztetésen vizsgálták meg, hol tart az egészségügyi reform és milyen további részletek kidolgozása szükséges a törvényalkotás megkezdéséhez. "Elmondtuk a miniszterelnöknek, a következő egy-másfél hónapban a szakmai vitát le kell zárni ahhoz, hogy szeptemberig kodifikált törvényjavaslat kerülhessen az Országgyűlés asztalára" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a hírek szerint a szocialisták jelezték, nem tudják biztosítani a parlamenti többséget a több-biztosítós modell elfogadásához, Kóka János így válaszolt: "semmiféle döntést vagy feltételezést nem hallottunk, ami a még asztalon nem lévő javaslattal kapcsolatos szavazás lehetséges kimenetelét illette volna".(MTI)

Molnár Lajos távozik
Molnár Lajos távozik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.