Távozik Molnár Lajos

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a mai napon elfogadta Molnár Lajos egészségügyi miniszter írásban benyújtott lemondását 2007. április 6-ai hatállyal. Konfliktusa volt Draskovics Tiborral - állítja az MTI. A hírügynökség szerint Molnárnál kedden "telhetett be a pohár". A pártok eltérően értékelték a tárcavezető távozását.

Molnár Lajos a nap folyamán Gyurcsány Ferenctől meghallgatást kért, amelyre miniszteri tisztségéről történő írásbeli lemondásával érkezett - közölte Gál J. Zoltán a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára kérdésre válaszolva elmondta: Molnár Lajos személyes indokkal magyarázta lemondását, az újabb egészségügyi miniszter személyéről a koalíciós szerződés értelmében a Szabad Demokraták Szövetsége dönt. Az új miniszter hivatalba lépéséig a tárcát helyettesítési jogkörében április 6-ától Horváth Ágnes államtitkár irányítja. Gál J. Zoltán hangsúlyozta: az egészségügyi reform a miniszter lemondása után is folytatódik.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a miniszterelnök és a kormány továbbra is elkötelezett az egészségügyi reform folytatása mellett, a reform első szakasza az elkerülhetetlen vitákkal és konfliktusokkal együtt is sikeres, és "ebben Molnár Lajosnak elévülhetetlen érdemei vannak". "A miniszterelnök megköszönte és elismerését fejezte ki azért a  munkáért, amelyet Molnár Lajos a magyar egészségügy megújítása érdekében végzett" - áll a kormányszóvivői iroda közleményében. A kommüniké megfogalmazása szerint a kormányfő az eddig meghozott intézkedéseket a betegek érdekeit jól szolgáló, minőségi ellátást nyújtani képes, fenntartható és igazságos módon finanszírozott egészségügyi ellátás irányába tett helyes lépéseknek tekinti.

Az egészségügyi reform következő nagy feladata a biztosítási rendszer megújítása, aminek sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már  ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen  megkérdőjelezhető az átfogó és összetett döntéshez szükséges szakmai  és politikai bizalom - írja közleményében a kormányszóvivői iroda. A Molnár Lajos távozásáról szóló közlemény előtt egyébként alig több, mint másfél órával a kormányszóvivő iroda a következő kommünikét juttatta el az MTI-hez: "A napokban a sajtóban megjelent személyi találgatások alaptalanok, a kormány átalakítása nincs napirenden".

Konfliktusa volt Draskovics Tiborral?

Molnár Lajos lemondása nemcsak a miniszterelnököt, hanem az SZDSZ-t is váratlanul érte, annak ellenére, hogy az egészségügyi miniszter hónapok óta - egyes vélemények szerint túl gyakran is - mondogatta, hogy megválik posztjától - értesült az MTI kormány közeli körökből.

Az MTI úgy tudja: az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy egy keddi szakmai egyeztetésen ismét nyilvánvalóvá vált, mennyire távol van egymástól a koalíciós pártok álláspontja a több biztosítós modell bevezetésében. A miniszterelnök ugyanis egyelőre csak a több biztosítós modell bevezetésének lehetséges ütemtervéről akart egyeztetni és azt rögzíteni, az egészségügyi miniszter viszont a mielőbbi bevezetést szorgalmazta, és a konkrétumokról egyeztetett volna a távirati iroda információi szerint.

Molnár Lajos egészségügyi minisztersége alatt már többször jelezte lemondási szándékát a miniszterelnöknek, de írásban most először. Legtöbbször azért akart lemondani, mert konfliktusba keveredett Draskovics Tiborral, az Államreform Bizottság alelnökével, akivel az egészségügyi reform előkészítése alatt több dologban nem értett egyet. Molnár Lajos már kinevezésekor és azt követően is több alkalommal beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy csak addig vállalja a miniszterséget, amíg az egészségügyi reform a szabad demokraták által vállalt módon valósul meg, és elfogadják elképzeléseit.


SZDSZ: kitartunk a reformok mellett

Az SZDSZ továbbra is elkötelezett az egészségügyi reform iránt, felelősséget vállal a szaktárca tevékenységéért, ugyanakkor sajnálja, hogy Molnár Lajos lemondott a minisztérium vezetéséről - közölte a liberális párt elnöke.
Kóka János hangsúlyozta: a liberálisok továbbra is elkötelezettek az egészségügyi reform iránt, ott állnak Horváth Ágnes államtitkár és az Egészségügyi Minisztérium csapata mögött. A pártelnök közölte azt is, hogy estére rendkívüli ügyvivő testületi ülést hívott össze, és a szükséges egyeztetéseket követően megteszik javaslatukat az új miniszter személyére.>>>>>>>>>>>>>>>

Kökény Mihály: Molnárnak komoly érdemei vannak

Az MSZP egészségügyi szakpolitikusa szerint komoly érdemei vannak az  egészségügyi reform felgyorsításában Molnár Lajos leköszönt miniszternek. Kökény Mihály elmondta: az egészségügyi reformot folytatják,  abból "nem táncolnak vissza". >>>>>>>>>>>>>

Az egészségügyi reform bukásaként értékeli Molnár távozását a Fidesz

Megbukott a kormány egészségügyi politikája - így értékelte Molnár Lajos szakminiszter lemondását Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint törvényszerű volt Molnár Lajos bukása, ami - tette hozzá - valójában a kormányzati politika válságát jelzi. A miniszter lemondásával a közigazgatási reform után már a második nagy ívű vállalkozása bukik meg a Gyurcsány-kormánynak - fogalmazott Navracsics Tibor. >>>>>>>>>>>>>

MDF: már korábban le kellett volna mondania

Ha Molnár Lajos hamarabb lemondott volna, akkor többet segített volna az egészségügyön - jelentette ki Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese. Az MDF az egészségügyi tárca vezetőjét "egy olyan gyáva hajóskapitánynak" tekinti, "aki először bekormányozza a hajót a viharba, majd az óceán közepén mentőcsónakba ugrik, és hátrahagyja a süllyedő hajót a legénységével" - mondta Hock Zoltán. >>>>>>>>>>>>>>>>>

KDNP: hogy idáig jutottak a dolgok, az nemcsak Molnár Lajos bűne

A KDNP szóvivője, Halász Zsuzsa Molnár Lajos távozásával kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, "mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy az üzleti érdekeket szem előtt tartó folyamat, amelyet  Molnár Lajos úgymond reformként az egészségügyben elindított, egyértelműen betegellenes, de mondhatnám az is, hogy emberellenes". Hozzátette: hogy idáig jutottak a dolgok az egészségügyben, nemcsak Molnár Lajos bűne, hanem a kormányé és személy szerint Gyurcsány Ferencé, aki "hagyta idáig fajulni a folyamatokat". Mint a szóvivő elmondta, a távozással azért van csak "némileg" megnyugodva a KDNP, mert az egészségügyi miniszteri posztra a jelölés joga ismét az SZDSZ-é, "a csak a saját üzleti érdekeit szem előtt tartó kormánypárté, amely mániákusan ragaszkodik a magánbiztosítók térnyeréséhez".

A gyógyszerész kamara elégedett

A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) üdvözli Molnár Lajos lemondását; a köztestület reméli, hogy a miniszter  távozása után lehetőség nyílik a szakma és a minisztérium közötti érdemi egyeztetésre - közölte az MGYK szerdán. >>>>>>>>>>>>>>>>>

(forrás: Kormányszóvivői Iroda, MTI)

Molnár Lajos
Molnár Lajos
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.