Megújuló energia: 100-110 milliárd forint pályázatokra

Megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos támogatásokra az Új Magyarország Fejlesztési Terven (ÚMFT) belül mintegy 50 milliárd forint, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terven (ÚMVT) belül pedig 50-60 milliárd forint áll rendelkezésre az elkövetkező hét éves európai uniós költségvetési időszakban.

Grónay Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakértője szerdán egy budapesti szakmai háttérbeszélgetésen elmondta, hogy az ÚMFT forrásairól még a kormány egyeztetet az EU-val. Várhatóan  június-júliusban jelenhetnek meg az első pályázati felhívások.

Varga Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsosa közölte, hogy az ÚMVT első pályázatait valószínűleg már áprilisban írják ki.

Grónay Andrea beszámolt arról, hogy az ÚMFT-ből a megújuló energiaforrások hasznosítására és az energiahatékonyság javítására igényelhető támogatások várhatóan a teljes beruházási érték legfeljebb 30 százalékát tehetik ki. A támogatási intenzitás az elmúlt évek hasonló pályázatainál akár a 60 százalékot is elérhette.

A megújuló energia támogatási kerete 2004-2006 között 6,1 milliárd forintot tett ki. A beérkezett 106 pályázatból 43 részesült támogatásban.

A szakértő jelezte, hogy amíg az elmúlt években mindenféle alternatív energiaforrásra jutott a pénzből, addig az elkövetkező időszakban a hangsúly a biomasszával, azon belül is a biogázzal és bioüzemanyaggal összefüggő projektek támogatásán lesz.

Varga Tamás kifejtette, hogy az ÚMVT fejlesztési támogatásait fás szárú energiaültetvények telepítésére, termelőeszközök, illetve tüzelőberendezések beszerzésére, és saját célú, kisüzemi nyersszesz feldolgozásra lehet majd igényelni. A támogatás mértéke a teljes beruházási érték legfeljebb 40 százalékát érheti el.
Jelezte: ezen felül az alapanyag-termelés versenyképesség tételéhez az idén már hektáronként 45 euró kiegészítő területalapú támogatásért folyamodhatnak energia célú növénytermesztésben érdekelt gazdák, akiknek tavaly még csak 29 euró járt erre a célra. Ilyen szubvenciót tavaly 12-14 ezer hektáron vettek igénybe  Magyarországon, az idén a kormány 15-25 ezer hektárral számol.

A kiegészítő támogatásokat tavaly még a magyar kormány saját forrásból finanszírozta, ám azokat az idei évtől már teljesen az EU fizeti.

Ezeknek a kiegészítő támogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal még áprilisban meghirdeti a többi területalapú támogatással együtt - közölte Varga Tamás. Hozzátette, hogy az igénybevételhez a gazdáknak feldolgozói szerződéssel kell  rendelkezni "minősített piaci szereplőktől".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.