Az iszlámra koncentrál idén a Mediawave

Több mint nyolcvan film indul a Mediawave fesztivál ez évi versenyében; az április 27-én kezdődő nemzetközi filmművészeti és zenei rendezvénysorozat programjait kedden ismertették Győrött.

Durst György, az eseményt szervező Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a 17. alkalommal megrendezendő fesztivál a kiegészítő programok ellenére még mindig elsősorban filmes seregszemle, amelyre a világ minden tájáról érkeznek alkotások.

Nagyon sok a jelentkező, még hongkongi filmművészeti főiskolás is akadt az érdeklődők között - tette hozzá.

A programban 33 filmbemutató szerepel, köztük Jirí Menzel alkotása, az Őfelsége pincére voltam, amely Bohumil Hrabal műve alapján készült.

A filmvetítések az idén is zenei eseményekkel egészülnek ki - mondta Hartyándi Jenő fesztiváligazgató, hangsúlyozva: a rendezvényen hagyományosan erős a dzsessz és blues jelenléte.

Szólt arról is, hogy Jimi Hendrix amerikai rockgitárosra emlékezve négy ország zenészei álltak össze Pannónia Hendrix Memorial Blues Projekt néven.

Hartyándi Jenő hozzátette, a fesztiválon jelen lesz az etnozene és az alternatív zene is, mindemellett táncprodukciókat láthat a közönség.

A városon kívüli, úgynevezett periféria-projektek keretében az egyik győri lakótelepen, Marcalvárosban tartanak rendezvényeket, míg két környékbeli faluban, Écsen és Ravaszdon népzenei és néptáncos programokat, pincesétát és traktortúrát szerveznek.

A május 5-ig tartó fesztivál keretében az idén is rendeznek konferenciákat, tanácskozást tart például a nemzetközi fesztiválok európai szövetsége és a Magyar Fesztivál Szövetség.

A Mediawave ez évi, speciális programjában az iszlám kultúrát mutatják be: beszélgetéseket, koncerteket, ételbemutatókat tartanak.

A fesztiválhoz kapcsolódóan az idén is kiosztják a Párhuzamos Kultúráért elnevezésű díjakat.

 

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.