575 km/h: rekordot döntött a TGV!

Kevesebb mint három óra alatt tenné meg a Budapest-Párizs útvonalat, s így a repülővel is versenyképes lenne a francia gyorsvasút, ha ez csak a csúcssebességén múlhatna.

A keddi - bevallottan marketingcélú - teszten a TGV 574,8 km/h-val száguldott az újonnan átadott Strasbourg-Párizs szakaszon, ami Kelet-Európa felé is összeköttetést jelent Franciaországnak. Ez a kerekeken gördülő vasutaknál világrekordot jelent; a TGV tizenhét évvel ezelőtti, saját csúcsát döntötte meg, ami 515,3 km/h volt. Az abszolút rekorder a japán mágnesvasút 581 km/h-val.

A francia pályákat működtető RFF csak óránkénti 320 km-es sebességet enged a vasúttársaságnak a TGV száguldásához, hogy kímélje a síneket. Most azonban kivételt tett: a TGV-t gyártó Alstom nemzetközi megrendelésekben reménykedik. Olaszországban két év múlva építenek gyorsvasutat - ilyen egyelőre csak a világ négy országában, a franciák mellett a németekenél, a japánoknál és a kínaiaknál létezik -, mint ahogyan Angliában is, ám az ottani üzletet a japán Hitachi happolta el.

Szőcs László, Brüsszel

Világbajnok expressz
Világbajnok expressz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.