Tojással dobálták meg az antifasiszta megemlékezőket

Tojással dobálták meg a jelenlévőket kedden a Szabadság téren, amikor a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) április 4-e alkalmából megemlékezést tartott a szovjet katonai emlékműnél; a rendőrség három embert előállított.

Mintegy 15-20 - az elmúlt hetek tüntetéseiről már ismert - demonstráló folyamatos bekiabálással és gyalázkodással várta a dupla kordonnal elkerített helyszínre érkező, döntően idősebb korú emlékezőket. Az emlékműnél zajló esemény elején az egyik tüntető tojással kezdte dobálni az idős embereket; volt, akit az arcán talált el. A tojással dobálózó férfit több rohamrendőr megbilincselte, majd később két másik társát is előállították.

"Az a magyar társadalom egyik legnagyobb baja, hogy nem ismeri a múltját (...), nem nézett vele szembe" - fogalmazott a 62 évvel ezelőtti április 4-i eseményekre, valamint a rendszerváltás előtt a "felszabadulás" ünnepeként méltatott napra utalva Mécs Imre, az MSZP 1956-ban halálra ítélt országgyűlési képviselője.

A politikus, akinek szavait folyamatos bekiabálások zavarták, elmondta: a mai nap mementó, ilyenkor arra emlékezünk, hogy "bár a Szovjetunió a világ egyik legnagyobb diktatúrája volt, a második világháborúban katonái hősként harcoltak több európai, így a magyar nemzet szabadságáért is".

"A legkevesebb, hogy kegyelettel ideállunk, és tisztelgünk a hősök emléke előtt" - mondta beszédében Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet vezetője. Hozzátette: "a megemlékezés része kell, hogy legyen nemzeti tudatunknak, hiszen 1945 után három évig addig még soha nem tapasztalt demokratikus rendszer bontakozott  ki.

"Április 3-a, 4-e azt az üzenetet hordozza magában, hogy ez az ország felszabadult" - fogalmazott Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság budapesti elnöke. Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke és Lazarovits Ernő, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének tagja is az emlékezés fontosságát szorgalmazta az emlékmű előtt.

Az esemény végén a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, majd  több diplomáciai testület képviselője és civil szervezetek is koszorút és virágokat helyeztek el az emlékműnél.

Az emlékmű a jövőben is a Szabadság téren marad - mondta a rendezvény végén Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

A MEASZ képviselői a Szabadság téri helyszínen kívül a Fiumei úti sírkertben lévő, a második világháborús magyar áldozatok tiszteletére készített emlékműnél, valamint a Citadellánál, a Szabadság-szobor előtt is koszorúkat helyeztek el. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára és a külképviseletek képviselői mindhárom helyszínen megjelentek.

(MTI)

A tüntetõk egyikét, Polgár Tamást, rendõrök vezetik el, Szabadság tér, 2007. 04. 03.
A tüntetõk egyikét, Polgár Tamást, rendõrök vezetik el, Szabadság tér, 2007. 04. 03.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.