Az amerikai legfelsőbb bíróság első döntése a klímaváltozás terén

Az amerikai legfelsőbb bíróság első ízben hozott döntést a globális felmelegedésről az Egyesült Államokban zajló politikai vitában; a nem éppen környezetvédő politikájáról ismert Bush-kormány egy lépést hátrálni kényszerül.

Ha szoros, 5-4 arányú döntés nyomán is, de a testület úgy foglalt állást, hogy a széndioxid környezetszennyező gáznak minősül, így az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) korlátozhatja a gépjárművek által kibocsátott káros anyagok mennyiségét.

Az EPA mindeddig azzal az ürüggyel hárította el zöld szervezek követelését - miszerint állapítson meg környezetvédelmi normákat az autók esetében -, hogy a széndioxid és több egyéb káros gáz az úgynevezett tiszta levegő törvény értelmében nem környezetszennyező, így a hatóságnak nincs jogköre korlátozást megállapítani.

Az egyes elemzők által történelminek nevezett legfelsőbb bírósági döntés következtében elhárul az akadály az elől, hogy az Egyesült Államokban is szigorú normákat állapítsanak meg felmelegedést okozó gázok kibocsátására vonatkozóan.

"A klímaváltozáshoz köthető károk jelentősek és nyilvánvalóak" - fogalmazott a bíróság döntését ismertetve a testület tagja, John Paul Stevens.

Josh Dorner, a washingtoni Sierra Club nevű környezetvédő csoport elnöke kijelentette: a Bush-kormány ezután már nem legyinthet politikai megfontolások alapján a klímaváltozás problémájára, amikor a tudomány állásfoglalása világos és a közvélemény lépést sürget.

A klímaváltozás kérdése úgy került a legfelsőbb bíróság elé, hogy 12 szövetségi állam, három város és 13 környezetvédő csoport beperelte az EPA-t felelőtlen magatartása miatt.

Megfigyelők figyelmeztetnek, hogy a bírósági döntés még nem jelent cselekvést, évek telhetnek el, amíg az EPA előrelép, ugyanis nem kötelezték a szabályozásra. A George Bush vezette republikánus kormány mindeddig indulatosan visszautasította a káros gázok korlátozásának a  követelését azon az alapon, hogy ez az amerikai gazdaság érdekeit sértené. A bírálók szerint Bush nemcsak lekicsinyítette, hanem igyekezett el is hallgatni azokat a tényeket, amelyek az ember okozta klímaváltozás drámai következményeivel kapcsolatosak.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.