Magyarország szembenéz a valósággal

A befolyásos globális gazdasági-politikai napilap hétfői számában „Elfogytak a populista kártyák, Magyarország szembenéz a valósággal” címmel jelent meg összefoglaló az elmúlt hónapok fejleményeiről.

A szerző múlt év novemberében más elemzőkkel ellentétben kiállt az öt évre szóló államkötvények mellett és a dollárban, illetve euróban befektető embereknek melegen ajánlotta az árfolyamkockázatot. Azon az alapon, hogy a fiskális és folyó fizetési mérleg helyzet „olyan rossz volt, hogy nem maradt más választás, mint szembenézni a realitásokkal és cselekedni. Senki nem hitt már az ígéreteknek, a kormánynak eredményeket kellett felmutatnia”.

A Financial Times szerint „az eredmények meghaladják az ígéreteket”. Ez a forint árfolyamában és a kötvényárak emelkedésében egyaránt megmutatkozott. A cikk a szkeptikusok álláspontjában is lát rációt, amennyiben a múlt év ősze óta bevezetett szigorítások hatása elsősorban az adóemeléseken és a támogatások megnyirbálásán alapul, melyek ugyan népszerűtlen, de viszonylag könnyű intézkedések. Veres János pénzügyminiszter becslése szerint a fiskális helyzet javulása 80 százalékának hosszú távú intézkedésekből kell fakadnia.

A szerző hisz a cikkhez meginterjúvolt Draskovics Tibornak és a kormány többi tagjának, hogy ezúttal következetesen végigviszik a strukturális változásokat. „Lényegében nincs más választásuk, a populista kártyát nem játszhatják ki többé, mert az elfogyott”. A jutalom pedig hét év alatt „viszonylag könnyen elérhető” 25 milliárd euró értékű átutalás az Európai Unió pénztárából. A cikk azt ajánlja a forintkötvényből származó nyereségüket bezsebelni és távozni készülő befektetőknek, hogy egyelőre hagyják a zsetonokat az asztalon.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.