Szeméthegyek egy határközeli osztrák biomassza erőmű közelében

Papírt, műanyagot és textiliát, vagyis kommunális hulladékot is tartalmaz az a becslések szerint tonnányi szemét amire magyar környezetvédők  bukkantak a határ osztrák oldalán lévő biomassza erőmű közvetlen  közelében. Az erőmű engedélyei szerint csak fával üzemelhet -  közölte az MTI-vel hétfőn Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthárd  (PRONAS) civil szervezet egyik tagja, miután fényképfelvételeket is  készített a látottakról.

"Szentgotthárdon elterjedt az a hír, hogy a magyar határtól száz méterre de osztrák területen lévő erőműben nem csak fanyesedéket, hanem éjszakánként lakossági hulladékot is égetnek.  Több lakos is panaszkodott, hogy különösen az esti, és kora reggeli  órákban időnként savanyú, kellemetlen szag érezhető a városban" -  áll a távirati irodához eljuttatott, fotókkal is alátámasztott  dokumentumban.

Hozzáfűzte: a PRONAS civil szervezet 2007. március 31-én a  helyszínen készített felvételeket, ahol nagy mennyiségű bálázott  hulladékot találtak. A szervezet által felkért hulladékgazdálkodási  szakértő szerint a felvételeken, előkezelt, égetésre előkészített  kommunális hulladék látható, amelyben papír, műanyag, gumi és egyéb  "könnyű frakciók" találhatók. A biomassza erőmű működési engedélye  szerint csak erdei fa- és fűrészipari hulladékot lehetne  felhasználni.

Woki Zoltán hangsúlyozta: a szentgotthárdiak már nem bíznak az  osztrákokban, akik évek óta szennyezik a Lapincsot és a Rábát de a  környezetszennyezés megszűntetésére máig sem történt intézkedés.
"A biomassza erőmű közvetlen közelében talált nagy mennyiségű,  égetésre előkészített kommunális hulladék sokkolta a helyieket.  Különösen azért, mert feltételezhető, hogy a biomasszával együtt  régóta égetnek szemetet is" - szögezte le.

Hozzátette: ezek után a térség lakói számára hiteltelenné vált  az osztrák BEGAS AG által a tervezett hulladékégetőről adott  valamennyi információ.

Bugán József, Szentgotthárd környezetvédelemért felelős  alpolgármestere az MTI-t hétfőn arról tájékoztatta: haladéktalanul  hivatalos tájékoztatást és magyarázatot kérnek a Szentgotthárd-  Heiligenkreutz-i Ipari Park osztrák vezetésétől és a biomassza erőművet üzemeltető cégtől.

(MTI)

Tüntetés a szemétégetõ ellen Szentgotthárdnál, 2007. 03. 17.
Tüntetés a szemétégetõ ellen Szentgotthárdnál, 2007. 03. 17.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.