Megkezdődött a jogosultság ellenőrzése

Április elsejétől - kivéve a sürgős eseteket - az adminisztrátor vagy az orvos még az ellátás megkezdése előtt begépeli a számítógépbe a beteg taj számát, ha netán ilyen nincs, akkor egyéb személyes adatait, az OEP adatbázisa pedig néhány másodperc alatt jelzi, hogy minden rendben van-e.

Aki netán piros jelzést kap, annak két példányban kell aláírnia egy nyilatkozatot, miszerint tudomásul veszi, hogy valami nincs rendben a kötelező biztosítása körül, és ezt a problémát az év végéig rendezi az egészségbiztosítóval. Aki pedig ezt nem teszi meg, az számíthat rá, hogy 2008 januárjától már csak pénzért kap orvosi ellátást.

Azoknak, akiknek van munkaviszonyuk, elvileg nem lehet problémájuk az orvosnál, de a járulékfizető vállalkozók, gazdasági társaságok tagjai vagy alkalmazottai is jogosultak "ingyenes" ellátásra. Szintén ebbe a körbe tartoznak a munkanélküli-járadékban részesülők, valamint a diákok. Nem jár viszont "térítésmentes" ellátás ezentúl a felnőtt eltartottaknak, így az évhalasztó egyetemistáknak vagy az állás nélküli, de munkaügyi központba be nem jelentkezett friss diplomásoknak sem. Fontos tudni azt is, hogy akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem eléri a minimálbér összegét, ott az eltartottak után a minimálbér 9 százalékának megfelelő öszszeget kell befizetni. (A minimálbér 65 500 forint, az ennek megfelelő kilenc százalék 5895 forint.)

Ha egy családban a minimálbérnél is kevesebb pénzből élnek, akkor az önkormányzat ad igazolást a szociális rászorultságról - erre az igazolásra az orvosi ellátást az állam állja.

Vasárnap az új rendszer informatikai része már kifogástalanul működött, volt olyan kórház, amely tegnap a teljes betegnyilvántartását ellenőrizte. A szigetvári kórházban például 600 páciens közül húsznak nem volt jogosultsága az OEP költségén igénybe venni az ellátást. A fővárosi Szent János Kórházban csak tesztelték az informatikusok a rendszert, a Péterfy Sándor Utcai Kórház ügyeletes traumatológiáján az orvosok inkább a sérültekre koncentráltak, s csak akkor próbálgatták a jogosultság-ellenőrző programot, ha jutott idejük rá.

Naponta csak néhány jogviszony nélküli betegre számít Erős András, a váci városi kórház főigazgatója. Mint mondta, felkészültek, ki is próbálták, tapasztalata szerint, ha minden rendben megy, akkor az ellenőrzés néhány másodpercet vesz igénybe. Ha viszont valakiről kiderül, hogy a biztosításával gond van, akkor az adminisztráció elhúzódhat.

Hasonló félelmei vannak Varga Imrének, a Medicina 2000 Szakorvosi Szövetség vezetőjének. A jogosultság ellenőrzése ellen nincs kifogása, de szerinte maga az aktus megterheli az orvos-beteg kapcsolatot. Ha valakit ugyanis váratlanul ér a hír, hogy nincs kötelező egészségbiztosítása, már nem a panaszaira, az orvos terápiás tanácsaira koncentrál, hanem a bizonytalan helyzetét próbálja magyarázni. Ez szerinte biztosan nem szolgálja a betegek gyors, hatékony gyógyulását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.