Jutalmazó ellenőrök a metróban

A nagy sikerű Kontroll című film főszereplői, továbbá a főpolgármester-helyettes és a BKV vezérigazgatója kérte tegnap a metró bejáratánál a jegyeket az utasoktól. Nem büntettek, de állítják, hogy ez volt az utolsó, hogy a BKV viccesen ellenőrizte a jegyeket. A jövőben rendőrökkel portyáznak a karszalagosok.

BKV-ellenőr még nem volt olyan népszerű, mint tegnap az az öt karszalagos, aki két órán keresztül a Deák téri metróállomáson kérte a jegyeket az utasoktól. A Kontroll című film szereplőit, öt hazai sztárt kért fel az alkalmi munkára a BKV, némileg április elsejei tréfának szánva, mégis komolyan üzenve. Badár Sándor, Csányi Sándor, Mucsi Zoltán, Nagy Zsolt és Scherer Péter valódi BKV-karszalagot húztak, és ellenőrizték a jegyeket. Az utasok többnyire rutinszerűen mutatták jegyüket-bérletüket, s csak akkor kaptak észbe, amikor ezért az "ellenőr" a megszokottól eltérően egy dedikált "Tökéletes utas" emléklapot nyújtott át.

A hír gyorsan terjedt, rövid időn belül egyre nagyobb lett az érdeklődő tömeg. Az ellenőrzés hamarosan dedikálásba fulladt, volt, aki a bérletét, más a jegyét íratta alá a színészekkel. Hirtelen nagyon sok lánynak és középkorú nőnek támadt utazhatnékja a 3-as metróval, és éppen a Deák térről. A célállomás tegnap sokaknak mindegy volt, csak "úgy" mentek egyet, hogy megmutathassák jegyüket a sztároknak, s begyűjthessenek egy kedves mosolyt és egy aláírást.

A színészek mellett Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, és Antal Attila, a BKV vezérigazgatója is ellenőrnek öltözött. Az utasok azonban nekik most kevés figyelmet szenteltek - ez talán megbocsátható -, pedig a városházi politikus is osztogatott emléklapot, s ezúttal a jegy nélkülieket is tréfásan figyelmeztette a rendre. A BKV-nál úgy gondolták, ezzel az akcióval közelebb kerülhetnek az utasokhoz, s a szimpátiával arányosan nő a fizető utasok száma.

Ez utóbbi érdekében ennél komolyabb erőfeszítést is tesz a cég, a bliccelés - amelyről úgy tudjuk, eléri a 30 százalékot, s évente tízmilliárd forint bevételkiesést okoz a cégnek - visszaszorítása kiemelt törekvése a szolgáltatónak. A számos, kidolgozás alatt álló elképzelés - csipkártya, beengedőkapuk stb. - közül a leggyorsabban megvalósíthatónak az ellenőrök számának a növelése tűnt: néhány hét alatt ötven új embert vettek fel, s továbbiakra is számítanak.

Elképzeléseik szerint a BKV-ellenőrök az eddiginél udvariasabbak, ám kérlelhetetlenebbek lesznek. Úgy tudjuk, nem tűrik el a jövőben az utasoktól a bántalmazást - az ellenőröket rendszeresen lökdösik, leköpik, szidalmazzák -, a tettlegességre vetemedőket feljelentik. Ahhoz viszont, hogy a vétkes - jegy nélküli vagy támadó - utast igazoltathassák, hatósági jogkörrel kellene felruházni az ellenőröket. A BKV ezt szeretné elérni. Azt azonban nem tudni, hogy erre mikor és milyen megoldás születik. A tárgyalások jelenlegi fázisában erről nem árulnak el részleteket -, viszont addig is erősítést adnak a jegykontrollosok mellé. A közlekedési cég vezetése kerületi kapitányságokkal egyezkedik, hogy szabadnapos rendőrök másodállásban BKV-ellenőröket kísérhessenek. Hasonló konstrukciót gondolnának kialakítani olyan biztonsági cégekkel is, amelyek már eddig is foglalkoztattak másodállásban egyenruhásokat. Az elképzelés szerint az ellenőrökkel portyázó rendőr nem kér jegyet, csak figyel, s akkor helyezi magát szolgálatba, amikor segítségre van szükség, például igazoltatni kell egy utast.


Információink szerint a BKV új vezetése az ellenőrök ösztönzésére is új konstrukciót dolgozott ki. Ennek lényege szerint a karszalagosok ezentúl nem a kirótt büntetések után kapnának részesedést, hanem egy más elv alapján ösztönzik őket. Úgy tudjuk, az újítástól igazságosabb, tényszerűbb és udvariasabb viselkedést remél ellenőreitől a cégvezetés, s egyben védelmet is nyújt nekik a vádaskodókkal szemben. Az utasok egy részének ugyanis meggyőződése volt - nem teljesen és nem is mindig alaptalanul -, hogy az ellenőrök a fejpénzre utaznak, azért büntetnek.

Antall Attila egykori vezérigazgató és Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes - A BKV a végzetük?
"Mesterségem címere" - Antall Attila vezérigazgató és Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettes
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.