Mezzo? Forte!

Egyre-másra csöng a telefonom: szólaljon meg a szakma azért, hogy a Mezzo ne kerüljön ki a UPC kábeltévé csomagjából. A "nem létezők" telefonálnak hát, akikért nem érdemes az egyetlen komolyzenei és dzsesszcsatornát ott tartani, mert "nincs rá igény". Helyette olyan kínálatot illesztenének be, amilyenből már seregnyi van.

Ismerjük ezt a szellemet - azaz a szellem alábecsülését - a Bartók Rádió körül időnként felkorbácsolódó viharokból. "Kicsiny a hallgatottság" - így a száraz statisztika. De minő? Háttérrádiózó, háttér-televíziózó közönség helyett odafigyelő, a kultúrában, művészetben otthonos vagy azzá válni szándékozó minőségi publikum, amely hálásan lelkesedik a kábeltelevíziózás egyedi szolgáltatásáért, amilyet soha korábban nem kaphatott. "Láttad a Mezzón...?" - záporoznak a kérdések hangverseny-látogatóktól és olyanoktól, akiknek e tévéállomás a zene fő forrása. Különösen kiéhezettek, hiszen a kereskedelmi televíziók e téren nem tevékenyek, a közszolgálatiak pedig egyre nehezebb anyagi helyzettel küzdve kénytelenek nemes műhelyeik termését korlátozni.

Az Egyesült Arab Emírségekben létrehozni törekszenek egy Mezzo-jellegű adót, holott az európai műzene ottani divatja nem mérhető a hazánkbelivel. Lehet, hogy immár az arabok is elhúznak mellettünk az európai zenekultúra megbecsülésében, mint ahogy lekörözött a világ a futballban?

Tudom, a UPC üzleti vállalkozás, nem lehet "közszolgálati lelkiismerete". Kérdés azonban, hogy a Mezzo helyére illesztendő műsortól lesz-e nagyobb a nézettsége, vagy épp attól, hogy hézagpótlót ad?

Nem kommentálom, hogy mit mutat a jelenség: esztéta és médiakutató iratkozik ki a magas kultúra érdekképviselői közül (A Mezzo-ügy - Kell-e nekünk kultúrtévé? Népszabadság, 2007. március 24.). Ez a tendencia azt ígéri, hogy ami ma még igényes populáris kategóriának számít, az holnap "az elit arisztokratikus magánügyeként" száműzetik... De György Péter kívánalma teljesül most is: a speciális igényeket kielégítő csatornákat meg kell fizetni - írja. A UPC nem alacsony előfizetése mi más, mint megfizetés?

Hallassuk hangunkat a Mezzo meghagyását kérve: nem középerősen - mezzoforte -, hanem hangosan. Mert a Mezzo erős - forte!

A szerző  a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke, a Hungaroton igazgatója

A Mezzo TV önhirdetése
A Mezzo TV önhirdetése
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.