Bugár Béla: Csáky Pál hazugságkampánnyal győzött

Csáky Pál az MKP tisztújító közgyűlése előtti napokban hazugságokkal igyekezett maga mellé állítani a küldötteket, s valójában ennek a kampánynak és Duray Miklós támogatásának köszönhetően kapott az elnöki posztért rendezett szavazáson tizennégy vokssal többet mint jómagam. A közgyűlés döntése azonban legitim, s elfogadom – jelentette ki Bugár Béla a Markíza kereskedelmi tévé vasárnap kora délutáni politikai vitaműsorában.


Az MKP volt elnöke ismét cáfolta, hogy valamiféle gazdasági lobbi befolyásolta volna a munkáját és döntéseit. – Kilenc évig voltam pártelnök, s ezalatt mindig csak a tagság és a szlovákiai magyar közösség érdekeit tartottam szem előtt. Minden lényeges döntést a pártelnökség és az országos testület hozott, amelynek a két bírálóm is tagja volt – szögezte le.

Arra a kérdésre, vajon mivel tudja bizonyítaai, hogy Duray Miklós valóban Csáky Pált támogatta, Bugár Béla így válaszolt: - Pártunk járási konferenciáin egyértelműen Csáky jelölését szorgalmazta, a hívei pedig a legkülönfélébb hazugságokkal igyekeztek ellenem hangolni a küldötteket. Olyan képtelenségeket is terjesztettek rólam, hogy több száz hektár szántót és erdőt birtokolok a Csallóközben. Ennél is súlyosabb érv, hogy szombat este, amikor Csáky Pált elnökké választották, az újdonsült pártvezető azonnal, az alig két órával korábban elfogadott alapszabály-módosítás újabb megváltoztatását javasolta, hogy Duray Miklós a stratégiai kérdésekkel foglalkozó alelnök lehessen – jelentette ki Bugár Béla.

Szerinte a volt ügyvezető alelnök befolyása lényegesen növekszik a pártvezetésben, ami akár az MKP radikalizálódásához is vezethet, habár ez elsősorban Csáky Páltól függ – tette hozzá. Bugár Béla elmondta azt is, hogy a hazugságra épülő kampány miatt nem hajlandó együttműködni az új pártelnökkel, semmilyen tisztséget sem vállal, s három év múlva távozik a nagypolitikából. – De az életem végéig az MKP tagja és támogatója maradok – szögezte le. 


A szlovák közszolgálati tévé (STV) vasárnap déli vitaműsorában Duray Miklós továbbra is azt állította, hogy a Csáky által hangoztatott gazdasági lobbi létezett és érdekeinek megfelelő döntésekre kényszerítette Bugár Bélát.

– Minimális arányú vereségének azonban nem csak ez a tény az oka. Sokkal inkább az, hogy intellektuálisabb és céltudatosabb politizálásra van szükségünk, erőteljesebben kell érvényesítenünk a szociális szempontokat és a regionalizmus elveit, elvetve a neoliberális gazdasági módszereket – jelentette ki az MKP tegnap megválasztott egyik alelnöke.

Közölte azt is, hogy valószínűleg belátható időn belül a párton belüli eszmecserét rendeznek az autonómia problémaköréről, amelyet azután szlovák szakemberekkel és nemzetközi fórumokon is szeretnének megvitatni. A vitaműsorban szereplő szlovák politikai pártok képviselői kivétel nélkül attól tartottak, hogy az MKP Csáky Pál vezetésével radikalizálódik. – Ha előrukkolnak a politikai vagy a területi autonómia igényével, akkor a Magyar Koalíció Pártja teljesen  elszigetelődhet, mert a szlovák politikai tömörülések kivétel nélkül határozottan elutasítják ezeket a követeléseket – vélekedett Boris Zala, a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) egyik alelnöke.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.