Felavatták a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát

A legendás futballista születésének 80. évfordulóján, vasárnap ünnepélyes keretek között felvette Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendás játékosának nevét a felcsúti Labdarúgó Akadémia.

Orbán Viktor, korábbi miniszterelnök, az akadémia alapítója köszöntőjében arról beszélt, hogy az intézmény névadóját a hűség, emberség és alázat jellemezte. "Puskás azzal emelkedett ki kortársai közül, hogy mindig, az élet minden területén gólt akar lőni és ezért mindent meg is tett."

Az alapító beszéde után helyezték el az épület bejáratánál Puskás Ferenc márványba öntött lábnyomának másolatát. A mintát 2005-ben, a monacói Golden Foot-gála alkalmával vették, az eredeti lábnyom Monte-Carlóban látható.

Mezey György, a Labdarúgó Akadémia szakmai irányító testületének elnöke elmondta, hogy az utánpótláskorú játékosok képzésében az európai akadémiák tanulmányozása során szerzett tapasztalatokat ötvözik a magyarországi sajátosságokkal.

Az európai szövetséget (UEFA) - Michel Platini elnök nevében - a skót Andy Roxburgh, a szervezet technikai igazgatója képviselte. "Először Michel Platini üzenetét szeretném tolmácsolni: az elnök úr sok sikert kíván az akadémiának, melynek névadója, Puskás Ferenc a valaha élt egyik legtehetségesebb futballista volt, egy igazi legenda." - mondta. Ezután személyes élményeit idézte fel: "az 50-es években láttam őt először játszani, a Wembleyben az angoloknak lőtt gólja felejthetetlen élményt jelentett. Ezt követően a Real Madrid Eintracht Frankfurt elleni, glasgow-i BEK-döntője előtti napon a spanyolok edzésén kisgyerekként egészen közelről csodálhattam meg őt. Természetesen a másnapi, 7-3-as fináléban szerzett négy gólját sem lehet elfelejteni. Később, amikor találkoztunk, viccesen a kérdésemre válaszolva azt mondta: azért olyan kiváló a bal lába, mert már egész fiatalon eldöntötte, hogy játék közben a jobb lábára fog támaszkodni és a ballal rúgja majd a labdát. Azt kívánom, hogy minél több válogatott játékos kerüljön ki innen, akik Puskáshoz hasonló sikereket érnek el. Csak azt kérném tőlük, hogy Skócia ellen ne szerezzenek gólt!" Beszéde végén Roxburgh az UEFA címerével ellátott zászlót adott át az intézménynek.

Ezt követően került sor az intézet hivatalos honlapjának beindítására. A jelenlévő korábbi válogatott játékosoknak az volt a feladatuk, hogy egy kiskapu felső sarkában elhelyezett táblát találjanak el a labdával. Ez Kiprich Józsefnek sikerült, így ő "klikkelt" először az oldalra.

Az ünnepség az akadémia megáldásával ért véget.

Az eseményen meghívott vendégként - a hazai szövetség vezetői mellett - részt vett többek között Vlatko Markovic, a horvát szövetség elnöke, de eljöttek az Aranycsapat tagjai, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, Puskás korábbi madridi csapattársa, Raymond Kopa és elfogadta a szervezők meghívását Andy Vajna filmproducer is.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.