Élőlánccal tiltakoztak a "Sárgaház" bezárása ellen

Mintegy 500-600 ember tiltakozott élőláncot alkotva az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ellen vasárnap Budapesten.

Pokorni Zoltán, a főváros XII. kerületének polgármestere szerint már csak az eladásra szánt kórházak területére elrendelt változtatási tilalommal akadályozható meg az, hogy a befektető "akár csak egy szöget is beverjen a falba". Hangsúlyozta: nem a közszolgáltatások szélesek ma Magyarországon, hanem a korábban felvett adósság kamata - évente mintegy 1200 milliárd forint - a legnagyobb teher. Ha nem zárnának be kórházakat, iskolákat, ha tisztességes és kiszámítható kormánya lenne az országnak, akkor évente 400 milliárd forinttal csökkenne a korábban felvett államadósság - fűzte hozzá.

Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy véli: "az OPNI megszűntetése több mint hiba: műhiba". Az intézmény jogutód nélküli felszámolása a pszichiátriának, mint szakmának a lefejezése - tette hozzá.

Doktorits Béla, a Magyar Orvos Szövetség elnöke azt emelte ki beszédében, hogy az egészségügyi reformnak széleskörűnek kell lennie.

Pós Péter, az Asztmások és Allergiások Országos Szövetségének elnöke úgy látja, az egészségügyet egy öt százalékos "törpepárt" határozza meg. Alkotmányos ellenállási mozgalomra van szükség, mivel a kormánypárt folyamatosan korlátozni akarja a gyülekezési szabadságot is - jegyezte meg.

Sipos József, az MSZP társadalompolitikai tagozatának és az Országos Civil Fórumnak a tagja arra mutatott rá, hogy az egészségügy, az oktatás, valamint a közszolgáltatások a legfontosabb szerepet játszhatják egy ország életében, ha demokratikusan hagyják működni őket. Ezeknek a nagy alrendszereknek és a benne dolgozóknak a segítségével lehet demokratizálni a kapitalizmus vadhajtásait - tette hozzá.

Lányi András, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom tagja arról szólt, hogy az "egészségügyi ellátó rendszer drasztikus korlátozásával, szűkítésével" teremtik meg a helyet a magántőkének, illetve a magánbiztosítóknak a döntéshozók. Véleménye szerint a nemzeti vagyon kiárusításával teremtik meg az oktalan gazdaságpolitika fedezetét.

Lányi András beszéde végén felolvasta az Élőlánc nyilatkozatát, miszerint a nemzeti vagyonnal a kormány nem bánhat "kénye-kedve" szerint, annak kiárusítása "hazaárulás". A dokumentum hangsúlyozza azt is, hogy az adásvétel hiteltelen, mivel az eladó nem a saját tulajdonát, hanem a jövő nemzedékének örökségét értékesíti.

A demonstráción részt vett egyebek mellett a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Nagycsaládosok Országos Szövetségének Egyesülete, valamint a Magyar Orvosszolidaritási Alap.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter március 8-án hirdette ki a kórházlistát, melynek értelmében három fővárosi kórházat, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, a Svábhegyi Gyermekkórházat, valamint a Schöpf-Merei kórházat bezárják.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.