Az árpádsávos zászlóért tüntetett a Jobbik

Mintegy 300 ember részvételével tartott "Árpád-napi" vonulásos demonstrációt a Jobbik Magyarországért Mozgalom a budai Várban szombat délután, hogy a turulmadarat, a Szent Koronát és az árpádsávos zászlót vegyék törvényi védelem alá.

Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke közölte, szervezetük kezdeményezte, hogy 2007 "Árpád éve" legyen és árpádsávos mozgalmat indítanak, amelynek keretében Magyarország valamennyi önkormányzatának árpádsávos zászlót adnak át.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke felolvasta azt a hét pontból álló követelést, melyet a köztársasági elnöknek címeztek és amelyben "Árpád népe nevében azt szeretnék, hogy, aki a három, véleményük szerint nemzeti jelképet" meggyalázza, egy évig terjedő börtönbüntetést kapjon.

Orbán Éva, aki az árpádsávos zászló történetéről könyvet írt, azt hangoztatta, az Árpád-házi királyi zászló egy történelmi jelkép, számukra a nemzeti múlthoz való tartozást, hitet és erőt ad és a magyar nép történelmét idézi, nem pedig a második világháborús időszakot, amikor a nyilasok pártjelképként használtak. Kijelentette azt is: abba kell hagyni a nemzeti ereklyék elleni hadjáratot, "az antimagyarizmust".

A Jobbik vonulásos demonstrációja, amely a Kapisztrán tértől az elnöki palotáig tartott, rendbontás nélkül ért véget.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.