A Mezzóért másutt külön fizetnek

Felháborodás kíséri a hírt, hogy a UPC kábelszolgáltató kiveszi csomagjaiból a francia Mezzo televíziót. Internetes fórumokon és blogokon nagy vita zajlik az unikumnak számító, klasszikus zenét, táncot, dzsesszt és world musicot sugárzó csatorna magyarországi jövőjéről.

Lapunkban két szakember, György Péter esztéta és Hammer Ferenc szociológus is úgy nyilatkozott, hogy a cég érdekei szerint cselekedett, azzal kerültek a helyükre a dolgok, hogy előfizetői felmért véleménye alapján alakította a csatornakiosztást.

Nem ért teljesen egyet ezzel a véleménnyel Szekfű András médiaszociológus, aki szerint Magyarországon - a technikai kényszerek következtében - az előfizetők egy része kiszolgáltatottnak érzi magát. Az analóg technikák dominanciája és az, hogy nem lehet a csatornák tényleges nézettsége alapján fizetni a számlát, csak bonyolítja a helyzetet. A szakember szerint ma a technikai kényszerek miatt nem érvényesülhetnek a piac törvényei. A probléma majd a digitális műsorszórás - ez lényegében korlátlan számú adó vételét teszi majd lehetővé - fokozatos elterjedésével oldódhat meg.

- A Mezzo Európa-szerte fogható csatorna, számos országban stabil előfizetői bázisa van, amely fedezi a működéséhez szükséges feltételeket - állítja Szekfű. - A kereskedelmi alapon működő szolgáltatóknál is megjelentek azok a minőségi tartalmak, melyek addig csupán a közszolgálati csatornákon voltak elérhetők. Ennek üdítő példája éppen a Mezzo televízió, amelyért a szolgáltató és az előfizető is fizet. A szakember szerint ezzel nincs is baj, ha mindenki megkötöttség nélkül maga választhat majd, a piaci törvények eldöntik a televíziós csatorna sorsát. Ám most előfordulhat, hogy a műszaki okok miatt a Mezzo nézői lemaradnak a művészi zenei műsorokról.

- Mezzo vagy AXN? Zenetévé vagy sorozatcsatorna? Rossz a kérdésfeltevés. Nem(csak) e két csatornáról van szó. A UPC hálózatán ma 55 adó érhető el háromféle csomagban, plusz egy mozicsatorna. A problémát nem baltával kell megoldani - mondja a szociológus. - Meg kell találni a módját, hogy az előfizetői csomag része maradjon a Mezzo, ugyanakkor a UPC üzleti érdekei se sérüljenek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.