Vilnius zsarolást lát a lyukas csőben

Vilnius szerint politikai zsarolás miatt, Moszkva szerint viszont technikai okokból állt le a szállítás tavaly nyáron az Oroszországból Litvániába tartó Barátság-1 kőolajvezetéken. Az ügy a minap Budapesten is terítékre került, miután az Orbán Viktor Fidesz-elnök és Igor Szavolszkij budapesti orosz nagykövet pengeváltást hozó Fidesz-rendezvényen szót kért Darius Semaska, Litvánia budapesti nagykövete, aki szerint Moszkva folyamatosan nyomás alatt tartja a balti államot egy ottani, orosz szempontból kedvezőtlenül végződött privatizáció miatt.

Semaska - mint később rákérdeztünk - az egykor a Yukos orosz olajvállalat által megvásárolt Mazeikiu Nafta olajfinomító körüli helyzetre utalt.

Litván álláspont szerint Moszkva azért "vette észre" a 42 éves kőolajvezeték egyik 70 kilométeres szakaszán mutatkozó hiányosságokat, mert korábban a litván fél úgy döntött: a Mazeikiu Naftát 1,5 milliárd dollárért nem az orosz Rosznyeftynek, hanem a lengyel PKN Orlennek adják el.

Az eladásból járó összeg nagy részére egyébként így is az adócsalásért 2005-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélt Mihail Hodorkovszkij által alapított Yukos orosz hitelezői, köztük a Rosznyefty tartanak igényt.

Az orosz Transznyefty tavaly júliusban állította le a szállításokat, legkevesebb kilenc hónapos felújítási munkálatokat jósolva. Az újraindítás dátuma időközben 2007 nyarára tolódott ki. A múlt hónapban a Transznyeftyet vezető Szemjon Vajnstok az orosz környezetvédelmi minisztériumra hivatkozva azt sem zárta ki, hogy sosem indul szállítás a csövön, amelyet jelenleg tengeri szállítással pótol Oroszország Litvánia felé. A litvániai létesítmény a Baltikum egyetlen finomítója, az évente 9 millió tonna olajat feldolgozó Mazeikiu Nafta számára az orosz vezeték kiesése hordónként 1,5 dollárral drágítja meg a beszerzést.

Mazeikiu Nafta, a kívánatos finomító
Mazeikiu Nafta, a kívánatos finomító
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.