A sztrájk csak késéseket okoz Ferihegyen

A péntek este hat órakor kezdődött egynapos sztrájk ellenére valamennyi járat elindult Ferihegyről, a gépek csupán kisebb késésekkel közlekedtek - mondta el Limburger Loránd, a Celebi GH ügyvezető igazgatója az MTI-nek pénteken késő este.

A Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) pénteken 18 órától szombaton 18 óráig hirdette meg a földi kiszolgálást végző Celebi GH Kft-nél a munkabeszüntetést, miután a béregyeztetések eredménytelenül zárultak. Limburger Loránd elmondta, hogy a menedzsment két hét türelmi időt kért a szakszervezettől, amibe azonban az LDFSZ nem egyezett bele.

Az ügyvezető igazgató ismertetése szerint a péntek esti repülőgép-forgalomban járattörlésekre nem került sor, egyes járatok azonban 10-20 perces késéssel közlekedtek. Hozzátette: bár még nem tudják, hogy szombaton hány munkavállaló csatlakozik a munkabeszüntetéshez, reményeik szerint járattörlésre nem kerül sor, de késéssel az utasoknak számolni kell.

A munkabeszüntetéshez csatlakozó munkavállalók helyett a menedzsment állt be dolgozni, de vannak olyan részlegek Limburger Loránd ismertetése szerint, amelyek nem csatlakoztak a sztrájkhoz, például a takarítók.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője elmondta: a munkabeszüntetés pénteken 14 induló és 13 érkező, szombaton pedig 26 induló és 21 érkező járatot érint. Ide tartoznak a British Airways, a Lufthansa, a Swis, az easyJet, a Germanwings, a Travelservice, a Vizzair és a Jet 2 járatai.

A Malév járatai menetrend szerint közlekednek, mivel a Malév gépeinek földi kiszolgálását nem a Celebi, hanem a Maléc GH végzi.

A béregyeztetéseken a Celebi menedzsmentje rugalmasabb munkarend mellett 12 százalékos béremelést ajánlott a szakszervezetek kezdetben 18-20, majd 15 százalékra mérsékelt bérkövetelésével szemben. Változatlan munkarend mellett pedig 1 plusz 2 százalékos, teljesítménytől is függő béremelést javasoltak.  

A szakszervezet szombaton 11 és 18 óra között az üzemanyag-kiszolgáló Rük Kft.-nél is sztrájkot hirdetett ugyancsak bérmegállapodás hiányában. A kft. tulajdonosa, a BA csütörtökön az üzemi tanáccsal és négy reprezentatív szakszervezettel   megállapodást kötött arról, hogy a  béregyeztetéseket azt követően folytatják, hogy az új tulajdonos, a Hochtief átveszi a BA-t.  Az egyezségért a BA a munkavállalóknak és a vezetőknek egyaránt 170 ezer forintos egyszeri bónusz jutatást fizet, amit azonban a Rük Kft. dolgozó munkavállalói nem kapnak meg, miután a dolgozókat képviselő LDFSU nem írta alá a megegyezést. A sztrájk a BA véleménye szerint nem okoz jelentős fennakadást a repülőtér forgalmában, miután a légitársaságokat értesítették arról, hogy alternatív üzemanyag-felvételi módot válasszanak. Szollár Domokos elismerte, hogy ez többletköltségekkel járhat a légitársaságok számára, és lehetőségként említette, hogy ezt valamilyen módon megpróbálják továbbhárítani majd a Rük Kft.-re.

(MTI)

Csomagjaikra váró utasok Ferihegyen
Csomagjaikra váró utasok Ferihegyen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.