A világháló határai

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Vint Cerf informatikus, a Google alelnöke tartja Az internet szabadsága címmel.

- Az internet pillanatnyilag gyorsabban fejlődik - méretben és tartalomban -, mint ahogyan az emberiség létszáma nő. Meddig tartható ez a bővülési ütem?

- 1983-as "születése" óta az internetalkalmazások sokáig egyenletes tempóban fejlődtek, a változás csupán a közelmúltban vált robbanásszerűvé. Jelenleg 80 százalék a növekedés évi tempója. Egyre több az internetet alapul vevő gép is, például a világhálón keresztül irányítható hűtőszekrények, egymással "kommunikálni" képes háztartási eszközök jelentek meg. A bővülés folytatódhat, de nem parttalanul: senki sem szeretné, hogy a 15 éves szomszéd gyerek is képes legyen átprogramozni az egész háztartást, miközben ő maga nyaral.

- Meddig tudja követni a világháló infrastruktúrája a felhasználók számának és a tartalmak mennyiségének növekedését?

- Meglepő, hogy az internet még nem omlott össze, mindez a rendszer hallatlan rugalmasságát bizonyítja. A világháló jövőjének biztosítására már szerveztek egy szakértőkből álló csapatot, melynek többek közt én is tagja vagyok. A megoldást éppen az nehezíti, ami az internet egyik nagy vívmánya: az anonimitás, melynek korlátozása a rendszer egyik fontos alapelvét rombolná le. A forgalomban lévő operációs rendszerek biztonságosságának növelése javítana a helyzeten, hiszen például a Windows eddigi rendszerei nem állították túl nehéz feladat elé a bűnözőket. A jövőben kifejlesztendő, az internetezésre alkalmazott "egyszer használatos, virtuális PC-k" sokat segíthetnének a bűnözők elleni küzdelemben.

- Mi fenyegeti a leginkább ezt a fejlődést?

- Becslésem szerint jelenleg a világ számítógépeinek körülbelül egynegyede áll bűnözők ellenőrzése alatt, akik az úgynevezett botnet-hálózatok segítségével saját céljaikra használják fel a vétlen felhasználók gépeit. Ez az állapot, és a trend lehetséges jövőbeni erősödése akár a világháló létét is veszélyeztetheti, hiszen a gépek fertőzöttsége a biológiai járványokhoz hasonló sebességgel terjed.

- Merre fejlődhet tovább az internet?

- A megközelítőleg két és fél milliárd mobiltelefon új feladat elé állította az internetalapú szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat: át kell gondolniuk, hogyan tudják szolgáltatásaikat elérhetővé tenni a mobiltelefonokon keresztül. Nehézséget okoz számukra a korlátozott sávszélesség, a kijelző mérete és felbontása, a billentyűzet hiányossága, hogy csak néhányat említsünk. Az a nézet, hogy az internet Földhöz kötött technológia, egy évtizeden belül meg fog változni egy új, "bolygóközi" kommunikációs protokoll kialakításával, amelyet két Mars-járón fognak először alkalmazni.

Az április 2-i előadás helye és ideje: Jövő Háza Teátruma (Bp. II., Fény u. 20-22., E épület), 19.30 www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.