Moszkva kész részt venni egy kollektív rakétavédelmi rendszerben

Oroszország kész részt venni egy kollektív rakétavédelmi rendszer európai kiépítésében, és nem zárkózik el attól sem, hogy ennek bizonyos elemeit akár orosz területre telepítsék - közölte pénteken Moszkvában az orosz külügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője.

A névtelenség kérő illetékes azt mondta, hogy az észak-koreai vagy iráni rakétafenyegetéssel szemben a legkézenfekvőbb oroszországi területen védekezni, s nem látja be, hogy ha valóban létezik a fenyegetés, Oroszország miért ne fogadhatná be a tervezett rakétapajzs bizonyos elemeit.

- Először is elemezni kell a fenyegetéseket. Ha arra a következtetésre jutunk, hogy azok valóságosak, készek vagyunk közreműködni egy kollektív rakétaelfogó rendszer amerikai részvétellel történő európai kiépítésében - mondta a magas rangú külügyi forrás újságíróknak nyilatkozva.

A diplomata szerint Moszkva egyes partnerei nem fogják fel, hogy az oroszok lélektana és világképe megváltozott, "és semmi sem lehetetlen Oroszország számára, ha normálisan közelednek hozzá". Moszkva ugyanakkor élesen ellenzi a tervezett amerikai rakétapajzs egyes elemeinek lengyelországi és csehországi telepítését, mert az az orosz nemzetbiztonság szempontjából kulcsfontosságú övezetet érint.

Az Egyesült Államok előző nap jelezte, hogy kész együttműködni Oroszországgal a rakétavédelmi rendszerek kérdésében: szó lehet a szükséges technológia megosztásáról, egymással összekapcsolható rendszerek létrehozásáról, közös kutatás-fejlesztésről, a beérkezett, korai riasztást biztosító adatok továbbításáról és a két haderő közötti gyakorlatokról.

Mindezt az Egyesült Államok NATO-nagykövete, Victoria Nuland közölte csütörtökön egy brüsszeli közleményben. Egyben hozzátette: az együttműködés lehetősége már a jövő hónap közepére tervezett, magas szintű NATO-orosz tárgyalásokon szóba kerül majd.

(Forrás: MTI, AFP)

Az amerikai rakétavédelmi rendszer részei
Az amerikai rakétavédelmi rendszer részei
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.