Magyar alkormányzója lett az Európa Tanács Fejlesztési Banknak

Tarafás Imrét választotta az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának alkormányzójává az ET kormányzói testülete pénteken - közölte a Pénzügyminisztérium pénteken.

Tarafás Imrét a pénzügyminiszter kezdeményezésére a magyar kormány jelölte erre a tisztségre. A megbízatás öt évre szól. Az új alkormányzó a közép- és délkelet-európai célcsoport országaiért felelős.

A tisztség betöltésére a bank 2006. decemberében írt ki pályázatot, s a kiválasztás Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Románia, Bulgária és Magyarország versenyében dőlt el. A magyar pénzügyi kormányzat sikerének is tekinthető, hogy az éles versenyben a magyar jelölt nyerte el ezt a tisztséget.

Tarafás Imre jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora. Korábban, 1988 és 1993 között a Magyar Nemzeti Bank első alelnökeként dolgozott, 1996-tól a Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet elnöke lett. Töltött már befelelős tisztséget nemzetközi pénzügyi intézményben is, 2002-től 2005-ig az EBRD igazgatóságában  képviselte Magyarországot.

Magyarország 1998 óta tagja a Fejlesztési Banknak (Council of Europe Development Bank), mely 39 európai országot tömörít. A bank fontos szerepet tölt be Európa társadalmi kohéziójának erősítésében. A nemzetközi pénzintézet alapvetően a szociális kohézió erősítését,  a környezetmenedzsmentet, valamint a humán erőforrások fejlesztését szolgáló beruházásokat támogatja kedvező feltételű hitelekkel és technikai segítségnyújtással.

A bank eddig Magyarországnak több mint 1 milliárd euró hitelt  hagyott jóvá, s ennek felhasználása kétharmadában már megtörtént. A Magyarországra kihelyezett hitelek harmada a tiszai árvízvédelmi rendszerek fejlesztéseit finanszírozza. A munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások támogatását több mint 300 millió euró, a vidék- és városfejlesztés, valamint a szociális lakásépítés céljait további mintegy 350 millió euró összegű hitel szolgálja.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.