A nagykövet megnyugtatta az antiszemitizmus miatt aggódó amerikai képviselőt

A washingtoni magyar nagykövet megnyugtatta a magyarországi antiszemitizmus miatt aggódó amerikai kongresszusi képviselőt, hogy "a magyarok nem antiszemiták, és Magyarország minden jó érzésű emberét felháborodással töltik el az antiszemita jelenségek".

 

Simonyi András nagykövet helyi idő szerint csütörtökön találkozott Edolphus Towns képviselővel, aki múlt héten a nagykövethez intézett levelében fejezte ki "mély aggodalmát" a magyarországi antiszemita jelenségekről szóló híradások kapcsán.

A fekete bőrű, baptista vallású New York-i képviselő levelében idézte Feldmájer Pétert, a magyar zsidó közösség vezetőjét, aki szerint "a zsidók most nem érzik különösebben biztonságban magukat" a fővárosban. Edolphus Towns főleg az alapján ítélte a helyzetet "komolynak", hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a londoni The Timesnak adott interjújában megállapította: "soha nem volt annyi antiszemita megjegyzés, mint mostanában, (és) olyan dolgokat látunk, amilyeneket nem láttunk 50 éve".

Simonyi András - mint a találkozó után az MTI-nek beszámolt - megnyugtatta a képviselőt: a magyar zsidóság nincsen veszélyben, Magyarországon aktív, élénk zsidó közösség van. Világossá tette, hogy "Magyarországon van egy hangos kisebbség, amely antiszemita, de a magyarok nem antiszemiták".

A képviselő - akinek New York-i magyar közösségek, zsidók és nem zsidók fejezték ki aggodalmukat az ügyben - kíváncsi volt arra, mit tesz a magyar állam és kormány azért, hogy az antiszemita jelenségeket elnyomja, illetve hogy megvédje a magyarországi zsidóságot bizonyos szélsőséges támadásoktól. Simonyi András közölte, hogy "a magyar kormány elítéli a szélsőséges jelenségeket, az ország nem fogja tolerálni az antiszemitizmust".

A magyar nagykövet a közeljövőben Towns társaságában, annak kérésére a képviselő brooklyni választókerületébe látogat, ahol magyar és amerikai zsidó közösségekkel találkozik. "Magyarországról reális képet fogok festeni, egyértelműen fogom jelezni, hogy a magyarok nem antiszemiták, és Magyarország minden jó érzésű emberét felháborodással töltik el az antiszemita jelenségek" - számolt be az MTI-nek a nagykövet, aki úgy tapasztalja, hogy "néhány randalírozó, egy szűk, szélsőséges antiszemita csoport" mérhetetlen károkat okoz külföldön az ország becsületének, hírnevének.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.