Kilencven perc a gyepen

A természet 3-4 héttel megelőzte a naptárt. Sok kertbarát számára ezzel eljött a nyári munkák ideje.

A füvesített részeken, virágágyásokban már el lehet kezdeni a rutint igénylő munkát. A telelőre fogott leander nyári helyére cipelésével még várni kell, mert az esetleges éjszakai fagyok károsíthatják a mostanában meginduló rügyeit. Szemügyre kell venni a növényeket, ha a levelek fonákján apró, kerek foltokat találnak, akkor a pajzstetvek fertőztek. Érdemes permetezni ellenük. A leandert kora tavasszal kell metszeni.

A pázsit telepítését és fenntartását jobb, ha profi kertészekre bízzák. A házilagosan ápolt füves terület inkább csak gyep. A hiányos, buckás, hatalmas vadfűcsomóktól díszlő gyep inkább a legelőre emlékeztet. Ősszel és tavasszal lehet füvet telepíteni. De ilyenkor kell a gyep hibáit felülvetéssel kijavítani. Aki az őszi telepítést lekéste, és maga akarja a munkát elvégezni, négyszáz négyzetméterrel számolva heti egy-másfél órát ez elvesz idejéből. A gyeppel vannak olyan alapvető munkálatok, amelyeket rendszeresen el kell végezni, különben a hasznos fűfajok helyét átveszik a betolakodók. A fűfélék vetését és kelését a hőmérséklet határozza meg, akkor fejlődnek a legjobban, ha éjszaka nincsenek fagyok, és nappal a hőmérő legalább 14 fokot mutat.

A több fűféléből álló gyepek legfeljebb 12-15 éves korukig mutatnak szépen. Éppen ezért a rendszeres felújítással van lehetőség életük meghosszabbítására. E bíbelődésre tavasszal juthat a legtöbb idő. A fő gondot a mohák és a széles levelű (kétszikű) gyomok elszaporodása okozza. A mohákat a gyep rendszeres (tavaszi és nyári) szellőztetésével, a gyomokat pedig irtással lehet gyéríteni. Kézi és motoros gyepszellőztetők vásárolhatók, és olyan műtrágyakeverékek is, amelyek tartalmaznak gyom- és mohairtószert. A gyomokat, ha nincs belőlük túl sok, kézzel és vékony pengéjű késsel, ásóval is lehet irtani. Ez különösen a mélyen gyökerező és a fűnyírás után is megújulni képes gyomok esetén ajánlott. A gyomok között különleges bánásmódot igényelnek a herék. Már szabad forgalomban is vásárolható herét irtó vegyszer. A szelektív gyomirtó használatával azonban vigyázni kell, mert igaz, hogy elpusztítja a gazt, de annak helyére hamar beköltöznek a gyomfüvek. A herék elleni hosszú harcban a kertészkedőnek győzelemre is lehet esélye. Első lépésként a kert ilyen részein a fűnyírás előtt gereblyézni kell. Ezzel a kúszó hajtásokat sikerül felállítani, és a fűnyíró kése ledarálja ezeket. A here kiterjedt gyökérzete miatt a fűféléknél jobban tűri a szárazságot, ezért a rendszeres és bőséges öntözés előnyhöz juttatja a füveket.

A gyepet táplálni is kell. A most esedékes tavaszi indító trágyázás után a második műtrágyázás ideje június. Lehetőleg ne száraz időben szórják ki a négyzetméterenként 5-8 deka ammónium-szulfátot. A műtrágya kijuttatható kerti szórókocsival, vödörből (gumikesztyűs) kézzel és - mivel ez a műtrágya vízben azonnal oldódik - öntözőkannával is. A kertészeti árudákban kapható egy félliteres tartállyal ellátott, slagra szerelhető műtrágyázó adapter is, így kézi locsolással megoldható a mostani és a nyári tápanyagpótlás. Kaphatók tartós hatású, lassan bomló kombinált műtrágyák is. Ezek a környezetet jobban kímélik, mint az egyszerű vegyületek. A növénynek a hatóanyagot szabályozottan átadó granulátumot egy félig áteresztő gyantaburok veszi körül, amely a hőmérséklet és a gyökérsavak hatására engedi ki közel optimális mennyiségben és összetételben a tápanyagokat.

Sok levélírónk panaszolta, hogy a kert árnyékos, hűvös részein megjelentek a zuzmók, mohák és az algák is. Az ilyen gyep nagy bajban van. Ezek levélszerű, felfelé kunkorodó, színüket a nedvességtől változtató levélkéi a kevés tápanyagot, pangó vizet és tartós árnyékot jelzik. Ellenük is hatékonyak a vastartalmú mohairtó műtrágyák, de visszatértüket csak a gazdagabb gyeptáplálással lehet elkerülni.

Legközelebb a virágzó fákról írunk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.