Pritzker-díj a Pompidou-központ társtervezőjének

Richard Rogers brit építész nyerte el a 2007 évi Pritzker-díjat, amelyet sokan az "építészeti Nobel-díjnak" tekintenek. Rogers talán legismertebb alkotása a Renzo Pianoval, olasz kollegájával együtt tervezett párizsi Pompidou-központ.



A 73 éves Rogers-t Thomas Pritzker, a díjról döntő Hyatt-alapítvány elnöke "a városi élet védelmezőjének" nevezte, olyan alkotónak, aki "hisz a város képességében, hogy elősegítse a szociális fejlődést". A 100 ezer dolláros (18,6 millió forint) ösztöndíjjal járó díjat június 4-én adják át Londonban.

"Rogers olyan helyként látja a jövő városát, amely nem oszlik majd egy-egy tevékenységre korlátozott gettókra. Jobban fog hasonlítani a múlt városaira, benne az élet, a munka, a kereskedelem, az oktatás és a pihenés helyszínei összevegyülnek, egymást is lefedik, folyamatos, változatos és fejlesztésre alkalmas struktúrákban" - részletezte méltatását a díjat odaítélő testület elnöke.

Az 1979-ben alapított díjat eddig 30 építész érdemelte ki, Rogers a negyedik brit, aki a megtiszteltetésben részesül. Tavaly a brazil Paulo Mendes da Rocha kapta az elismerést.

A Pompidou-központ, más néven a Beaubourg-palota 1977-ben átadott formabontó fém-üveg épülete mellett Rogers munkája a LloydÍs biztosító társaság londoni tornya, ugyancsak a brit fővárosban a Milléniumi Dóm, az Emberi Jogok Európai Bíróságának strasbourgi székhelye, valamint a Madridi Barajas repülőtér terminálja. 2001. szeptember 11-i merényletekben lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai helyébe kerülő felhőkarcolók egyikét is ő tervezte.

A Hyatt-alapítvány a díj bejelentésével helyreállította az egyensúlyt a Pompidou-központ két tervezője között is, Renzo Piano már 1998-ban megkapta az elismerést. Ezzel kapcsolatban a díj kuratóriuma ismét méltatta a párizsi épületet, amely "forradalmasította a múzeumok fogalmát, ezek a korábban az elitet szolgáló létesítmények olyan népszerű helyekké változtak, amelyek a társadalmi-kulturális találkozásokat szolgálják a város szívében".

A testület szerdai állásfoglalásában hozzáfűzte: "Üdvözöljük Richard Rogers-t, a humanistát, aki arra figyelmeztet bennünket, hogy az építészet a legszociálisabb művészet." Rogers egyébként magában Nagy-Britanniában eddig is óriási elismertségnek örvendett, II. Erzsébet királynő főnemesi címmel tüntette ki, Lord Rogers of Riverside néven a Lordok házának tagja, a Munkáspárt színeiben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.