Kórházból sportcentrum?

Pestújhely önkormányzata rövidesen pályázatot ír ki a volt szovjet kórház hasznosítására; a XV. kerület azt szeretné, ha az 1991 óta  nem használt héthektáros területen egészségügyi, szociális, valamint szabadidős és sportberuházások indulnának.


A kerület korábban már "ötletpályázatot" írt ki, hogy felmérje a beruházói érdeklődést - mondta el sajtótájékoztatóján Hajdu László, a XV. kerület polgármestere. A beérkezett javaslatok között volt ápolási kórház, idősek számára épülő apartmanház, és érkezett egy olyan elképzelés is, amely szerint az Őrjárat utcai területre telepítenék a kerület  valamennyi egészségügyi és szociális intézményét. A városrész vezetője a felvetődött ötletek közé sorolta az orvosi lakások felújítását, valamint az egykori nővérszálló garzonlakásokká alakítását is a leendő egészségügyi intézményben dolgozóknak.

Az önkormányzat olyan tőkeerős befektetőket keres, akik a parkosított ingatlant hosszú távú, legalább 50 éves hasznosításra bérbe vennék. A több mint héthektáros ingatlanon 34 építmény áll, ebből nyolc műemléki védettséget élvez, így azt a beruházónak fel  kell majd újítania.

A területen 1991-ig, a szovjet hadsereg kivonulásáig katonai  kórház működött. A kivonuláskor szó volt arról, hogy a szovjet csapatok térítés ellenében az intézményben hagynák a kórházi  felszerelést, ám az üzlet végül nem jött létre, így csak az üres termek maradtak.

A XV. kerület és a főváros 2004 decemberében 50-50 százalékos  közös tulajdonba kapta a magyar államtól a területet azzal a kikötéssel, hogy ott egészségügyi vagy szociális beruházásokat indíthatnak. A két önkormányzat közötti megállapodás értelmében a XV. kerület önkormányzata vállalta, hogy irányítja a hasznosítás folyamatát.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.