"Orbán elnök úr a russzofóbia régi leckéjét mondja fel"

Az alapítvány vezetői a következő nyilatkozatot tették közzé.

1. Amikor az Európai Unióban, Németországgal az élén, az Oroszországgal való gazdasági, politikai, tudományos és kulturális kapcsolatok fenntartása és fejlesztése megfogalmazott cél, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ismételten kiírjuk magunkat az orosz piacról. Egyszer a konzervatív-nacionalista kormány ezt már elkövette a 90-es évek elején, hihetetlen károkat okozva, ne ismételjük meg e történelmi tévedést.

2. A magyar külpolitika befelé forduló és perifériális felfogása nyilatkozik meg Orbán elnök úr oktalanul konfrontatív hangvételű beszédében, amely a russzofóbia régi leckéjét „mondja fel” az oroszok „európaitól eltérő észjárásáról”. A volt miniszterelnök a 2005-ös magyar-orosz kulturális évad rendezvényeinek több százezer látogatójával ellentétben nem vesz tudomást arról, hogy a két ország több mint ezer művésze közös nyelven, egymás „észjárását” pontosan értve, gazdagította az egyetemes kultúrát. Az ő észjárásával arra sincs magyarázat, hogy kerülhetett a Mester és Margarita a magyarok szerint legnépszerűbb 12 könyv közé, vagy miért őrzi változatlan helyét a magyar műveltségi kánonban Dosztojevszkij, Tolsztoj és Csehov.

3. Az orosz-magyar kapcsolatok energetikai céljai közé tartozó gázkomplexum megvalósítása Magyarország jelentőségét az EU-n belül is megnövelné. Egy kis állam nem engedheti meg magának, hogy a nehezen felépített tudományos és kulturális kapcsolatok első eredményeit veszélyeztesse belpolitikai konjunktúrák miatt.

4. Ráadásul a Fidesz által is elismert tudományos műhely, a TÁRKI Zrt. ált végzett reprezentatív felmérés szerint a magyar lakosság 65 százaléka kifejezetten pártolja a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fejlődését és csak 5 százaléka ellenzi azt.

5. Mindezek alapján, éppen a nemzeti érdekek védelmében szólalunk meg, és kérjük Orbán elnök urat, ne ártson a két ország kapcsolatainak, ne ássa alá a két nép - a békét és a gazdasági-kulturális együttműködést szolgáló - közeledését.

Szvák Gyula
egyetemi tanár,
az Alapítvány elnöke

Krausz Tamás
egyetemi tanár,
az Alapítvány elnökhelyettese

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.