Szentgotthárdért ellenzik az égetőt

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága nemrég aggályosnak találta állásfoglalásában a közös határra tervezett osztrák hulladékégetőt, s a helybeliek is tovább tiltakoznak. Az osztrák nagykövet viszont tegnap Szombathelyen azt hangoztatta: szakembereik szerint a közös ipari parkban szükség van az energiatermelésre.

A szentgotthárdi osztrák-magyar ipari parkba, a közös határra tervezett erőmű ellen tavaly június óta tiltakozik a magyar kistérség 17 ezres lakossága. A megmozdulások szervezői egyrészt nemzetközi tapasztalatokra hivatkoznak, amelyek szerint az ilyen típusú égetőművek súlyosan veszélyeztetik az ott élők egészségét, másrészt arra, hogy károsítják a hármas határon lévő három nemzeti park élővilágát. Szentgotthárd vezetői úgy látják: az osztrák terv tönkreteszi a welnessfürdőre, a bio- és természeti turizmusra épített fejlesztési terveiket. Ezért támogatják a civil összefogással kezdeményezett demonstrációkat. Aláírásgyűjtés is folyik a térségben: már több mint nyolcezren tették kézjegyüket az erőmű ellen tiltakozó ívekre, amelyeket a két ország államfőinek kívánnak majd elküldeni.

Woki Zoltán, a civil demonstrációkat egyesítő Pro Natura Szt. Gotthard nevű szervezet külügyi referense azt mondta: nincsenek egyedül a tiltakozások szervezésében. Nemrég megállapodtak osztrák és szlovén zöldszervezetekkel, hogy közösen lépnek fel az erőmű terve ellen. Létrehozták a Pro Pannonia háromoldalú egyesülést, amelynek tagjai mindhárom országban hallatják hangjukat. Annak külön örülnek, tette hozzá, hogy egy osztrák parlamenti párt, a Zöld Párt aktivistái is részt vesznek a közös megmozdulásokon. Legközelebb április közepén demonstrálnak majd.

Tegnap Szombathelyen, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel folytatandó tárgyalásra érkező osztrák nagykövetet tiltakozó táblákkal várta egy szentgotthárdi csoport. Megkérdeztük dr. Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel nagykövetet: mit szól a magyar Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának azon véleményéhez, hogy a magyar kormány kezdeményezzen tárgyalásokat az osztrák szövetségi és a burgenlandi kabinettel annak érdekében, hogy végeztessenek az érintett országokban környezeti hatásvizsgálatokat az égetőmű ügyében. A nagykövet azt mondta: pozitívnak tartja, ha parlamenti szinten is folynak megbeszélések, hiszen a problémákat közös tárgyalások keretében lehet megoldani. Ezek elősegítik a döntéshozatalt. Érdeklődve fogadta, de nem kommentálta viszont a Vas Megyei Közgyűlés elnökének, Kovács Ferencnek a javaslatát, hogy az osztrák szemetet el lehetne égetni Magyarországon, például a várpalotai vagy az ajkai hőerőműben is.

Kérdésünkre a diplomata közölte: a nagykövetség munkatársai minden alkalommal tájékoztatják országuk kormányát a demonstrációkról. Hozzátette: szakembereik szerint szükség van a leendő égetőre, hiszen kell az energia az ipari park működtetéséhez. Viniczay Tibor Szentgotthárd polgármestere viszont nemrég azt hangsúlyozta, hogy a város és a helyi üzemek azt nem igénylik.

Az osztrák nagykövet felhívta a figyelmet arra is, hogy az erőműprojekt megvalósítását csak a nemzetközi szerződések szerint lehet engedélyezni, de még a környezetvédelmi eljárások sem kezdődtek meg.

Tiltakozók fogadták Szombathelyen, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épülete elõtt az osztrák nagykövetet
Tiltakozók fogadták Szombathelyen, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épülete elõtt az osztrák nagykövetet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.