Hackerfejjel a csalók ellen

Hacker Akadémia kezdte meg működését az év elején Chicagóban. A hallgatókat természetesen nem arra tanítják meg, hogyan törjenek fel titkos adatbázisokat, hanem arra, miképpen védjék meg azokat, elsajátítva a hackerek gondolkodásmódját.

Az akadémián tanulók a rosszindulatú szoftverek és a tűzfalak áttörésének módszerei mellett egy sor olyan internetes trükkel is megismerkednek, amelyek segítségével könnyűszerrel hozzá lehet férni védett anyagokhoz. Az akadémián végzők "erkölcsös hacker" diplomát szereznek, és arra lesznek kiképezve, hogy a valódi hackerek fejével gondolkodva mindig egy lépéssel előttük járjanak. Az akadémiát ugyanaz az igény hívta létre, amely a szaporodó biztonsági cégeknek is megélhetést nyújt: a kormányok és az üzleti szféra egyaránt óvni igyekszik érzékeny adatait az egyre agyafúrtabban támadó virtuális betörők ellen.

A Symantec internetes biztonsági cég adatai szerint viharosan nő az úgynevezett "phishing" támadások aránya. (Az internetes csalók bankok, vállalatok nevében hamis e-mail üzeneteket küldenek a gyanútlan felhasználóknak, akiktől személyes adatokat, jelszavakat csikarnak ki, majd mindezzel visszaélnek.) A Computer Economics magazin zsarolókról is beszámol, akik azzal fenyegetnek meg vállalatokat, hogy a számítógépes rendszerekbe hatolva pusztítást hajtanak végre, ha nem fizetnek nekik.

A Hacker Akadémiára a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI, valamint a nemzeti űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei is jelentkeztek. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.