Bush telefonált Putyinnak

Iránról és Koszovóról tárgyalt szerdán telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfő George Bush amerikai elnökkel, aki jelezte, hogy kész részletesen megvitatni az amerikai rakétapajzs közép-európai telepítésének kérdését is Moszkvával.

A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint az amerikai fél kezdeményezésére létrejött telefonbeszélgetés - az "alapos és őszinte" eszmecsere - során Putyin Koszovó tekintetében megerősítette Oroszország elvi álláspontját: elutasítanak minden, a felekre kényszerített forgatókönyvet, s olyan megoldás kidolgozását szorgalmazzák, amely Belgrádnak és Pristinának is elfogadható.

Az orosz elnök részletesen kifejtette azt is, hogy miért okoz nyugtalanságot Moszkvában az amerikai rakétavédelmi rakétarendszer bázisának létrehozása Közép-Európában. Putyin elégedetten vette tudomásul, hogy az amerikai elnök jelezte: Washington kész részletesen megvitatni a rakétapajzs kérdését az orosz féllel.

Az iráni atomprogram kapcsán a két elnök - a Kreml sajtószolgálata szerint - egyaránt kiemelte: a Biztonsági Tanács legújabb, 1747-es számú határozata komoly politikai jelzés volt Teheránnak arra vonatkozóan, hogy együtt kell működnie a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel és a világszervezettel. Ugyancsak hangsúlyozták, hogy a határozat egyértelműen kizárja az erő alkalmazását Teheránnal szemben. Kiemelték annak jelentőségét is, hogy a BT öt állandó tagja és Németország alkotta csoport külügyminiszterei közös nyilatkozatban fejezték ki készségüket az Iránnal való tárgyalásokra.

Szerdán Budapesten Patrick O'Reiilly dandártábornok, az amerikai védelmi minisztérium rakéta-hivatalának helyettes vezetője is elmondta: tárgyalni akarnak az oroszokkal a rakéta-elhárító rendszerről. Magyarországra egyébként az ellenrakéta-szisztéma  semmilyen elemét  nem akarják telepíteni - ismételte meg a tábornok, aki a NATO-konzultáció keretében tájékoztatta a magyar vezetőket az ügyről.


MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.