Nem valószínű egy orosz-amerikai konfliktus

Európai és orosz szakértők nem tartják valószínűnek, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között fegyveres viszály törjön ki - a tekintélyes agytröszt, a washingtoni Hudson Intézet konferenciájáról a Voice of America rádió szerdán számolt be.

Mihail Deljagin, Jevgenyij Primakov volt orosz miniszterelnök tanácsadója a tanácskozáson kifejtette: a Nyugattal való összeütközés nem szolgálja az orosz elitek érdekeit. Rámutatott, hogy az országot irányító csoportok vezetői nyugati bankszámlákon tartják vagyonukat. Az orosz hadsereg ezenkívül csak papíron létezik és a gazdaság rendkívül gyenge.

 "A Fekete-tengeri Flotta készültségi szinte nem éri el a román vagy bolgár hadiflottáét" - mondta. Andrej Pjontkovszkij moszkvai elemző szerint Moszkvának és Washingtonnak, a 20. század két meghatározó hatalmának a 21. században együtt kell működnie egymással.

"A Nyugat és Oroszország helyzete ebben a században sokkal sérülékenyebb. Mindkettő számára kihívást jelent az iszlám radikalizmus, és hosszabb távon, még ha nem annyira nyilvánvaló, a felemelkedőben levő Kína" - fogalmazott.

 A Kremllel szemben kritikus hangú Jevgenyij Kiszeljov moszkvai újságíró arról beszélt, hogy az amerikai és orosz érdekek sok területen egybeesnek. Az Amerikában járt oroszok kellemes élményekkel térnek haza, az orosz uralkodó osztály egy része azonban továbbra is ellenséges az Egyesült Államokkal szemben. Kiszeljov szerint néhány moszkvai vezető kisebbrendűségi komplexusban szenved, és mindenestől elutasítja Amerika szuperhatalmi szerepét.

Alexander Lambsdorff, az Európai Parlament német tagja a konferencián azt elemezte: Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt hónapi kirohanása az Egyesült Államok ellen a müncheni biztonságpolitikai fórumon azt sejteti, hogy Oroszország megint le akarja választani Amerikát Nyugat-Európáról. Szerinte ez a régi szovjet politika csak annak nyomán nyerhetett teret, és kaphatott a Washingtonnal szembeni moszkvai kritika nem kis megértést, hogy a Bush-kormány támogatottsága elolvadt Európában.

Lilja Sevsztova, a moszkvai Carnegie Központ elemzője arra buzdította az Egyesült Államokat, hogy fordítson nagyobb figyelmet "Oroszország dinamikus erőire", köztük a fiatalokra, az értelmiségre és az üzletemberekre. Mint hangsúlyozta, Oroszország nyugati integrálására a gazdasági együttműködés az egyik leghatékonyabb eszköz.

MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.