Pályázzon az Operaház főigazgatói posztjára!

Hiller István oktatási és kulturális miniszter pályázatot írt ki a Magyar Állami Operaház (MÁO) főigazgatói és fő-zeneigazgatói tisztségére. Ezt a tárca vezetője szerdán sajtótájékoztatón jelentette be Budapesten.

"Színvonalas és nemzetközi rangú operát szeretnék, ezért pályázatot írok ki a MÁO főigazgatói és fő-zeneigazgatói álláshelyének betöltésére" - közölte a miniszter. Hiller István elmondta, hogy a dalszínház irányítására új struktúrát alakítanának ki: hárompólusú rendszert hoznának létre.

Ennek lényege a főigazgató, a fő-zeneigazgató és a miniszter által felkért tagokból álló támogatói, tanácsadói testület együttműködése. A magyar közélet prominens képviselőiből álló, a miniszter által "board"-nak nevezett grémium az Opera működését, tevékenységét támogatná. A miniszter hozzátette: mivel a jelenlegi kiírás eltér minden eddigi, az operaház vezetői struktúráját érintő pályázattól, módosítani kell a dalszínház alapító okiratát is.

Beszélt arról is, hogy a költségvetés keretei között a fő-zeneigazgató, aki egyben az Opera "arca" lesz, teljes művészi szabadságot élvez. A költségvetési keretek betartásáért azonban a főigazgató felelős. Szavai szerint a két posztra közös pályázatot is benyújthatnak a jelöltek, ez az elbírálás során előny jelent.

A pályázóknak foglalkozniuk kell a vezetők közötti feladatmegosztással, a műsorpolitikával, a műsorszerkezettel, az alternatív játszási helyeken történő megjelenéssel. Azt is ki kell fejteniük, hogyan gondolkodnak az Erkel Színház jövőjéről, a kamaraopera-játszás kérdéseiről, a dalszínház foglalkoztatás-politikájáról - sorolta Hiller István.

A miniszter szükségesnek tartja azt is, hogy a pályázók fejtsék ki elképzeléseiket a rangos külföldi vendégművészek budapesti szerepeltetéséről. A fő-zeneigazgató feladatai között említette "az egyetemes opera- és balettművészet alkotásainak az intézmény rangjához méltó színvonalú bemutatását, repertoáron tartását", a társulatépítést, az intézmény művészeti arculatának formálását.

A főigazgató kiemelt feladata az intézmény új, alapvetően az Ybl-palotára épülő szervezeti, vezetési, működési struktúrájának kidolgozása - közölte Hiller István. A miniszter kiemelte: az operaházat "kiveszi az elkövetkező évek költségvetési vitáiból", az intézmény a 2007-2010. közötti időszakra évi 5 milliárd 300 millió forint állami támogatásban részesül. Mint mondta, "ehhez a mértékhez igazodva kell az intézmény működését és a létszámgazdálkodás feltételeit megteremteni". Tájékoztatása szerint ezt a keretet külső források is kiegészíthetik.

A pályázati kiírás a minisztérium honlapján is olvasható, a beadványokról a miniszter dönt, az általa felkért szakmai-szakértői bizottság véleményének figyelembe vételével. Hiller István tájékoztatása szerint a szakembereknek a kiírás megjelenésétől kezdve 30 napjuk van arra, hogy benyújtsák pályázatukat. Ezt követően 30 napon belül döntenek a pályázatokról, az eredményt várhatóan májusban hirdetik ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.