Felavatták a világ legnagyobb napenergia-üzemét

Hatvan hektárnyi területen, 52 ezer napelemmel működik a portugáliai Serpában tegnap felavatott "nap-erőmű". Öszesen 11 megawattos teljesítménye mintegy duplája az eddigi legnagyobbként ismert  németországi létesítménynek.

De a működését most megkezdett, 8 ezer ember energiaellátását biztosító Serpai Nap-Központ sem lesz sokáig világelső. Néhány kilométerrel odébb ugyanis már épül egy másik, immár 62 megawatt teljesítményű létesítmény.

Annak ellenére, hogy az Ibériai félsziget kisebbik országában szinte egész évben lehet számítani napsütésre, Portugália csak mostanáben kezdett e természetes energiaforrás nagyobb méretű kiaknázásába. A legalkalmasabb terület erre az ország dél-keleti régiója, ahol a napos órák száma az évi 3300-at is eléri. Augusztusban például napi 12 órás napsütésre lehet számítani, míg a téli hónapokban is, tiszta idő esetén 5,5 órán keresztül élvezhetők a napsugarak.

Portugália szeretné behozni hátrányát a megújítható energiák hasznosítása terén. A kitűzött cél, hogy, az összes energiaszükséglet 40 százaléka ilyen forrásból származzék. A napenergia felhasználása terén jelenleg - a napban nem is oly gazdag - Németországé a vezető szerep.

(Lisszabon)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.