Alacsonyabb lehet a zöldenergia adója

Két év múlva a jelenlegi húszról öt százalékra csökkenhet az energiatakarékos háztartási gépek áfája, csökkenhet a zöldenergia adója, viszont a károsanyag-kibocsátásért felelős energiahordozóké nőhet – legalábbis akkor, ha megvalósulnak Brüsszel elképzelései.

Az Európai Bizottság szerdán fogadta el a zöld könyvet, amely az adópolitika és a környezetvédelmi szempontok összehangolására ajánl lehetséges megoldásokat, figyelembe véve a márciusi uniós csúcs zöldenergia-barát döntéseit. A múlt héten e két szempont állt az első Brüsszeli Adófórum középpontjában is.

- A jövő év elején esedékes az energiadózási EU-irányelv átdolgozása, amely majd az uniós pénzügyminiszterek elé kerül. A zöld könyv ehhez indít széleskörű társadalmi vitát, az észrevételeket július végéig várjuk Brüsszelbe - mondta Kovács László adóügyi EU-biztos.

A mostani irányelvhez képest a fő elem, hogy az energiahordozó gigajoule-ban mért teljesítménye mellett a károsanyagkibocsátás is figyelembe vennék az egész Európai Unióban. A bizottság a konkrét javaslatokkal csak a társadalmi vitát követően áll elő, de Kovács a "zöldbarát adóztatás" példájaként említette, hogy a gépjárművek adóztatásának uniós terve az autó széndioxid-kibocsátását adótartam-növelő tényezőként veszi figyelembe. Mint az adózási kérdéseknél általában, a tagállamoknak itt is vétójoguk van az EU-tanácsban.

(Brüsszel)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.