Eurómilliós ingatlanpanama az EU-nál

Egyelőre beláthatatlanok a következményei annak az európai uniós ingatlanpanamának, amelyre a minap bukkantak a belga hatóságok, illetve az EU Csaláselleni Hivatala (OLAF). A brüsszeli ügyészség szerdai bejelentése szerint három, Belgiumban élő, középkorú olasz férfit vettek őrizetbe.

Egyikük az Európai Bizottság alkalmazottja, egy másik egy – meg nem nevezett – európai parlamenti képviselő munkatársa, a harmadik pedig vállalkozó az ingatlanszektorban. Jos Colpin ügyészségi szóvivő szavai szerint a panama az EU-nak a tagállamokon kívüli képviseleteit, ingatlanjait érinti, de több konkrétumot ezzel kapcsolatban sem hoztak nyilvánosságra.

Mindenesetre több mint tíz év alatt többmillió eurós csalásról van szó, az elkövetők százalékra, zsebre dolgoztak. A három férfit a többi között korrupcióval, hűtlen kezeléssel, bűnszövetkezetben való részvétellel vádolják. Szerdán az illetékes vizsgálóbíró elé álltak. Az üggyel kapcsolatban a belga, az olasz, a francia és a luxemburgi hatóságok is házkutatásokat hajtottak végre, magánszemélyeknél, az Európai Bizottságnál és az Európai Parlamentben is.

- A bizottság nem tűri el a korrupciót – jelentette ki Johannes Laitenberger vezető szóvivő. José Manuel Barroso bizottsági elnök röviden, de konkrétumok nélkül tájékoztatta az éppen ülésező biztosi testületet a fejleményekről. Nyolc évvel ezelőtt Edith Cresson francia EU-biztos korrupciós ügye miatt testületileg lemondott a Jacques Santer vezette Európai Bizottság, azóta minden hasonló ügyet kiemelten kezelnek Brüsszelben.(Brüsszel)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.