A hét műtárgya (7)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


A Fővárosi Gázművek Zrt. megirigyelte a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. kampányának sikerét, és úgy döntött, maga is hasonló akcióba fog. A cél - miként az elektromos műveknél - természetesen a termék népszerűsítése: a hajdan oly szeretve tisztelt és becsült földgáz, hagynemongyuk miért, mostanában nem tartozik a nagy kedvencek közé, a gyerekek már ki tudja mióta nem neveznek el róla plüsskutyát, A Gázláng és Gázgyár utcák tábláit valakik rendszeresen leköpdösik, és az állatkert vezetősége sem véletlenül dötött úgy, hogy a kisorrszarvúnak megszavazható nevek listájáról lefelejti a "Földgáz" opciót.

Járt utat járatlanért el ne hagyj - összegzett a Fővárosi Gázművek Zrt. menedzsmentje, és úgy döntött, nem rendez éjszakába nyúló brainstormingokat, hogy kifundálja: mi módon fényesíthetné ki a megkopott presztízst. Ezzel szemben úgy határozott, hogy követi az Elmű példáját, és maga is a képzőművészetet hívja segítségül. Közműcég-társához hasonlóan megkért egy jó nevű alkotót, hogy az infrastruktúrára támaszkodva fogalmazzon meg egy pozitív üzenetet, alkosson művet, amely egyszerre okít és gyönyörködtet. Célközönségként  ez esetben is jövőnk zálogát, az ifjúságot jelölte meg a szolgáltató.

Ennek a művésznek kicsit nehezebb dolga volt, mint az Elmű alkotójának, mert amíg az teljesen szabad kezet kapott, emennek szigorúan meghagyták: anélkül kell megalkotnia kompozícióját, hogy a térplasztika alapjául szolgáló tárgyat a lehető legkisebb mértékben is csonkolná.

Hét nap, hét éjjel törte fejét a szobrász, három egész napon át faragott egy furulyát, mire megtalálta a Kolumbusz tojását: a homlokára csapott, majd fogta magát és egyszerűen megdöntötte a térelemet, feltárva a a csöveket: a drága, édes csöveket, amelyeknek az otthon melegét és a forró levest köszönhetjük, amelyek nem tehetnek róla, hogy mi folyik bennük, amelyeket tehát nem lehet nem szeretni, de mégis csak a szolgáltatás lényegéhez tartoznak, hiszen a cső, akárhonnan nézzük, a gázipar alfája és ómegája.  

A hetedik hét műtárgyát a Bécsi út és a Kiscelli utca sarkán örökítettük meg.   

  

Gázszolgáltatási demonstrációs oszlop
Gázszolgáltatási demonstrációs oszlop
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.