"Magyar sarok" Párizsban

A Párizsi Magyar Intézet pályázatot hirdet a Párizsi Zene Ünnepén való részvételre világzene kategóriában.

A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban, Jack Lang, az akkori francia kulturális miniszter felkarolta a kezdeményezést. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről ezen a napon. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én. A mára nemzetközivé vált rendezvény gondolata akkor is, most is ugyanaz: kicsiknek és nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt ingyenessé és ezáltal elérhetővé tenni a zenét. A Franciaországban valóban tömegeket megmozgató esemény alapvető célja vidámságot és felszabadultságot kelteni a köztereken, az utcákon, ahol délutántól éjfélig szinte minden sarkot kisajátít a muzsika.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) ez alkalomból a tavalyi évhez hasonlóan önálló, szabadtéri helyszínen szeretné felvonultatni a magyar tehetségeket. A PMI szándéka, hogy több zenekar számára biztosítson lehetőséget a francia közönség előtti bemutatkozásra, ezért pályázatot hirdet a színpadi fellépésre. A pályázat nem titkolt célja a helyi muzsikáláson túl, hogy a kiutazó zenekarok a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő franciaországi turnéjukat. A PMI ehhez segítséget biztosít, de a szervezést nem vállalja magára.

Olyan zenekarok jelentkezését várják, akik szívesen képviselik hazánkat a magyar népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell egy legalább 20 perces, saját hanganyagot rögzítő CD-t, digitális fotót és egy legfeljebb A4-es oldal terjedelmű leírást a zenekarról (kontakt, történet, stílus, tagok, egyéb fontos közlendők).

A PMI a beérkezett hanganyagok alapján 2-5 együttest választ ki és hív meg a francia fővárosba, hogy „Magyar sarok” nevű színpadán játszanak 2007. június 21-én, 16 és 23 óra között.

A PMI biztosítja a zenekarok kiutazását és elszállásolását Párizs belvárosában (6 nap / fellépők + 1 fő erejéig), és igény esetén tanácsokkal segíti őket a további koncertek szervezésében. Vállalja a fellépő zenekarok anyagainak eljuttatását a francia sajtóhoz, valamint a helyszínen terjesztendő francia nyelvű információs anyagok elkészítését (zenekaronként 500 db szórólap), továbbá a zenekar bemutatkozó anyagának megjelentetését a www.instituthongrois.fr honlapon.

Jelentkezni legkésőbb 2007. április 16-ig lehet a Párizsi Magyar Intézet alábbi címén :

“Zene Ünnepe”
Institut Hongrois
92, rue Bonaparte 75006 Paris - France

További információ a zeneunnepe@orange.fr e-mail címen kérhető.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.