Meg kell ismételni a roma választást

Törvénysértő módon lett Kozák János az Országos Cigány Önkormányzat vezetője, a közigazgatási hivatal új választást rendelt el. Kozák alkotmányjogásszal egyeztet arról, hogy benyújt-e jogorvoslati kérelmet. A közigazgatási hivatal szerint nem lehet fellebbezni. Az OCÖ-nek jelenleg nincs elnöke.

Több szempontból is jogsértő volt az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülése, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal ezért felszólította a roma képviselőket, hogy szüntessék meg a törvénytelen helyzetet. A közigazgatási hivatal április 13-ig adott határidőt a közgyűlés összehívására, az új választás megrendezésére.

Az OCÖ 53 fős testületébe a Lungo Drom listájáról 28 képviselő jutott be, az eddigi elnököt, Kolompárt Orbánt adó MCF jelöltjei közül csak 25. Az alakuló ülést két hete tartották, az erőviszonyok ismeretében biztosnak tűnt, hogy új elnökké Farkas Flóriánt, a Lungo Drom vezetőjét (a Fidesz parlamenti képviselőjét) választják. Az MCF azonban váratlan húzással a Lungo Drom listáján szereplő Kozák Jánost jelölte elnöknek, aki elvállalta a felkérést, és fiával együtt átpártolt az MCF-hez.

A két képviselő átállásával az arányok egyik pillanatról a másikra megváltoztak: az MCF-nek immáron 27 embere volt, az addig fölényben lévő Lungo Drom tábora 26-ra csökkent. A botrányos jelenetekkel tarkított ülésen Kozák János lett az OCÖ elnöke.

Farkas Flórián - jogsértésekre hivatkozva - panasszal élt a közigazgatási hivatalnál, amely tegnap nyilvánosságra hozott döntésében neki adott igazat. Forgács Imre, a hivatal megbízott vezetője lapunknak nyilatkozva a jogosnak tartott kifogások között említette, hogy az alakuló ülést nem a tényleges korelnök vezette.

Továbbá: Kozákot azt követően választották meg, hogy a levezető elnök egyszer már berekesztette az ülést, más tisztségviselőket viszont - ellentétben az előírásokkal - egyáltalán nem választottak meg.
A felsorolt jogsértések közül egy is elegendő lett volna az új választás elrendeléséhez - állapította meg Forgács Imre, aki ígérte, hogy minden szakmai segítséget megad az új közgyűlés “törvényes és zavartalan lebonyolításához”. A közgyűlés összehívására a korelnök, tehát az MCF listáján szereplő Kertész Lóránt jogosult - mondta Forgács Imre. Arra a kérdésre, hogy pillanatnyilag ki tekinthető az országos önkormányzat vezetőjének, kijelentette: senki, és ez egészen addig így is lesz, amíg jogszerű körülmények között meg nem tartják az új elnökválasztó közgyűlést.

Farkas Flórián győzelemként értékelte a közigazgatási hivatal döntését. Megjegyzendő, hogy a négy évvel ezelőtti országos cigány választást is a Lungo Drom óvása nyomán kellett megismételni. Igaz, Farkasék akkor másodszor is vereséget szenvedtek. Talán ebből indult ki a magabiztosan nyilatkozó Kozák János is. Közölte: nem tart a megismételt választástól, az MCF többségét semmiféle veszély nem fenyegeti. Másfelől nem ért egyet a közigazgatási hivatal határozatának néhány pontjával. Kozák lapunknak elmondta, hogy előbb alkotmányjogásszal egyeztet, és várhatóan péntek délután sajtótájékoztatót tart arról, hogy benyújt-e jogorvoslati kérelmet.

Forgács Imre hangsúlyozta: az országos kisebbségi önkormányzatok törvényességi ellenőrzését a közigazgatási hivatal látja el, a döntés ellen nem lehet fellebbezni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.