Portugál szoftverrel a schengeni övezetbe

Kilenc 2004-ben csatlakozott tagország vehette át Lisszabonban a portugál kormánytól az Európai Unió belső határainak megszűnését lehetővé tevő informatikai rendszert.

“Portugália lehetővé teszi, hogy ez év végéig csatlakozzunk a schengeni szitémához”, mondta lapunknak Petrétei József igazságügyminiszter, miután átvette António Costa portugál belügyminisztertől a SISone4ALL informatikai rendszert. 

A portugál  Külföldieket és Határokat Ellenőrző Hivatal (SEF), valamint a Critical Software portugál informatikai cég együttműködésével kidolgozott rendszer segítségével megoldható, hogy a kilenc országnak ne kelljen várnia a technikai problémák miatt késésben lévő végleges Shengeni Információs Rendszerre, a SIS2-re.
 
Magyarországgal együtt Lengyelország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Litvánia, Lettország, Észtország és Málta a SISone4ALL segítségével így már az év végéig rendelkezhet egy olyan infromatikai szisztémával, amely lehetővé teszi a belső határok lebontását és egyben a külső határok biztonságosabb ellenőrzését..

Történelmi lépésnek nevezte a schengeni szisztéma kibővítését José Sócrates portugál miniszterelnök, aláhúzva, hogy ezzel egy olyan, szabadságot és biztonságot garantáló egységes európai térség jön létre, amely a portugál tengerparttól egészen a balti országokig ér.

Az év második felétől az EU soros elnökségét átvevő Portugália reméli, hogy az elnöki periódus végére, 2007 decemberére a kibővített schengeni rendszer működni fog, és ehhez technikai segítséget is nyújt az egyes országoknak.

“Nem volt még egy olyan tagország, amely ilyen jelentős kezdményezést valósított volna meg, már hónapokkal elnöksége előtt”- jelentette ki a soros német elnökség képviseletében felszólaló Peter Altmaier.

 “A szabadság és a biztonság az európai térség két életfontosságú eleme”, húzta alá, figyelmeztetve arra is, hogy “ma már egy ország sem képes arra, hogy csupán saját eszközeivel ellenőrizze határait”

A kelet-európai országoknak különösen sokszor kellett határokkal szembesülniük, így számukra talán még fontosabb a szabad mozgás lehetősége, hangsúlyozta Altmaier.

Magyarország 15 millió eurót fordít a szisztéma hazai alkalmazására, mondotta Petrétei József. A kormány által februárban elfogadott menetrend szerint májusban kerül sor a tesztelésre, tette hozzá.

Ami a schengeni szisztémán kivűlrekedő szomszédos országokat illeti, az igazságügyminiszter kifejtette, hogy az EU-tag Románia esetében nem, de  Ukrajna és Szerbia esetében vízumra lesz szükség: Horvátországgal kapcsolatban még folynak az egyeztetések, a magyar kormány szeretne megoldást találni a vízummentességre.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.